Меркел и Макрон потвърдиха ангажимента на Германия и Франция за преминаване към по-чиста енергия

  • 15 ноември 2017 20:00

  • 1569
  • 2
Меркел и Макрон потвърдиха ангажимента на Германия и Франция за преминаване към по-чиста енергия
© Gettyimages

Световното споразумение за климата, което бе сключено миналата година и което Съединените щати планират да напуснат, е само началото на борбата срещу глобалното затопляне, изискваща още стъпки. Това заяви днес германският канцлер Ангела МеркелАнгела МеркелАнгела Меркел - германски политик, канцлер на ФРГ. Родена на 17 юли 1954 г. в Хамбург. Семейството се, предаде Ройтерс.

"Знаем, че Парижкото споразумение е начало", каза тя в реч в германския град Бон, където представители на близо 200 страни, които са се събрали, за да вдъхнат нови сили на климатичния договор.

"Знаем и че със сегашните ангажименти няма да постигнем набелязаната цел от два или от един градус и половина", добави Меркел, визирайки поставената в спогодбата цел да се ограничи увеличението на температурите до "много под" два градуса по Целзий в сравнение с прединдустриалната епоха.

Френският президент Еманюел МакронЕманюел МакронЕманюел Макрон е роден на 21 декември 1977 г. в град Амиен. Той е най-младият президент на призова на същия форум всички страни да ускорят преминаването към по-чиста енергия, за да се преборят с климатичните промени и да компенсират оттеглянето на САЩ от споразумението. Франция ще помогне да се компенсира недостигът на финансиране на проучвания в областта на климата, причинен от отказа на САЩ да участват в кампанията, и постепенно ще спре да добива електроенергия от въглища до 2021 г.

Меркел каза, че въпросът кога и как Германия да се откаже от въглищата е една от ключовите теми в преговорите за формиране на ново правителство. Страната в момента добива 40 процента от електроенергията си чрез изгаряне на въглища, посочва БТА. Меркел призна, че използването на това силно замърсяващо изкопаемо гориво е една от причините, поради които Германия няма да изпълни целите за ограничаване на емисиите на вредни газове до 2020 г.

Последвайте канала на

Мая Йорданова
1569 2

Свързани новини

Коментари 2

Добави коментар

2017.11.16 | 06:08

2
тия педи и лезбо ще решат съдбата на ТЕЦовете в Марица Изток
Тошо

2017.11.15 | 21:28

1
ГОСТ....GFY

Добави коментар

Свързани галерии

Водещи новини