Иран: Рухването на построени от държавата сгради при труса е признак за корупция

  • 15 ноември 2017 16:43

  • 1599
  • 0
Иран: Рухването на построени от държавата сгради при труса е признак за корупция
© gettyimages (архив)

Лекотата, с която се сринаха някои построени от държавата жилищни сгради в Западен Иран при земетресението в неделя, показва, че е имало корупционни практики при изграждането им. Това заяви днес президентът на Ислямската република Хасан Роухани, цитиран от Ройтерс.

Агенцията отбелязва, че много обикновени иранци споделят това мнение. Някои от жилищните сгради, срутили се при труса, отнело живота на най-малко 530 души и ранило хиляди хора, са построени по програма за изграждане на жилища на достъпни цени, стартирана през 2011 г. от предшественика на Роухани, Махмуд Ахмадинеджад.

"Фактът, че къща, построена от обикновени хора в Сарпол е Захаб, е останала здрава, докато отсрещната къща, построена от правителството, се е сринала, е признак за корупция", каза Рохани на правителствено заседание. Той изрази увереност, че е имало корупция в договорите за строителство".

Сарпол е Захаб е най-тежко пострадалият при неделното земетресение с магнитуд 7,3 град. В социалните мрежи стана много популярна снимка на сграда, понесла относително малко щети, до сериозно пострадала сграда, построена от правителството, посочва Ройтерс.

Рохани се закани, че ако бъдат намерени нередности в програмата за тези жилища, виновниците ще бъдат наказани. Вече е издадена заповед за ареста на изпълнител на обществена поръчка, построила съвсем наскоро болница в град Исламабад е Гарб, която е пострадала тежко при земетресението.

Последвайте канала на

БТА
1599 0

Свързани новини

Коментари 0

Добави коментар

Добави коментар

Водещи новини