Парламентът прие промени в Закона за приватизация и следприватизационен контрол на първо четене

  • 15 ноември 2017 12:30

  • 1422
  • 2
Парламентът прие промени в Закона за приватизация и следприватизационен контрол на първо четене
© Novini.bg

Парламентът прие промени в Закона за приватизация и следприватизационен контрол на първо четене, предложени от БСП. В гласуването участваха 120 народни представители, от които 119 бяха "за", а един се въздържа.

Депутатите от БСП не бяха в пленарната зала, тъй като по-рано групата обяви, че няма да участва в заседанието в знак на протест срещу отстраняването на Корнелия Нинова от пленарната зала.

В мотивите на вносителите на законопроекта е записано, че още с приемането Законът за приватизация и следприватизационен контрол въвежда ограничения за приватизация на някои структуроопределящи за икономиката на страната дружества, като е създаден специален ред на публичност и допълнителен обществен контрол.

Практиката по прилагане на закона обаче не била нормална, тъй като макар дадено предприятие (с всички свои активи и пасиви) да присъства в забранителния списък, най-апетитните части от него (под формата на "обособени части") се продават без знанието и санкцията на Народното събрание. По този начин оставало съмнение в обществото за наличие на корупционни практики, тъй като реално няма контрол от страна на парламента върху разпоредителните сделки.

Последвайте канала на

Константин Тодоров
1422 2

Свързани новини

Коментари 2

Добави коментар
драгалевски Ман Гел

2017.11.15 | 15:29

2
Късно е! Няма вече какво да се краде,пардон - приватизира.
пак ли крадене(приватизация)

2017.11.15 | 14:18

1
ама вече няма какво.Вече ще си бъркате само по празните дупки.

Добави коментар

Водещи новини