Тормозът на работното място може да доведе до диабет

  • 15 ноември 2017 07:59

  • 8248
  • 0
Тормозът на работното място може да доведе до диабет
© Pixabay

Тормозът на работното място съществено повишава риска от развитие на диабет, пише в. "Дейли експрес", позовавайки се на датско проучване, публикувано в сп. "Diabetologia".

Изследването на специалисти от университета на Копенхаген е обхванало 46 000 души от Дания, Швеция и Финландия, наблюдавани в продължение на 11,5 години. Авторите му са установили, че за хората, които са подложени на тормоз от страна на колегите, рискът от развитието на диабет тип 2 е с 46 процента по-висок.

Проучването е първото по рода си, разкриващо подобна зависимост. Изследователите допускат, че една от причините е т.нар. "утешително хранене" в резултат на емоционално смущение.

Специалистите са открили, че мъжете (61 процента) са по-уязвими в това отношение от жените (36 процента).

Изследването показва също, че насилието на работното място - обикновено проявено от недоволни клиенти или пациенти, а не от страна на колеги, повишава риска от развитие на заболяването и за двата пола с една четвърт (26 процента).

"Тормозът на работното място е сериозен социален стресов фактор, при който се отключват съответни реакции. В резултат на това протичат различни биологични процеси, способни да допринесат за риска от диабет", обясняват авторите на проучването.

Изследователите допускат, че промените, причинени от стресови хормони, могат да навредят на метаболизма и да повишат опасността от затлъстяване - известен рисков фактор за диабет.

Емоционалният ефект от тормоза на работното място може да предизвика утешително хранене, което води до допълнително натрупване на тегло и съответно до повишен риск от развитието на диабет тип 2.

Предишно проучване на екипа е установило, че служебни проблеми като несигурност и дълго работно време с последващ психологически ефект са свързани с умерено повишен риск от заболяването.

Експертите отбелязват, че предпазването от стрес, тормоз и насилие на работното място може да допринесе за понижаване на риска.

Последвайте канала на

БТА
8248 0

Свързани новини

Коментари 0

Добави коментар

Добави коментар

Водещи новини