Опит за преврат в Зимбабве?

  • 15 ноември 2017 06:53

  • 3506
  • 0
Опит за преврат в Зимбабве?
© GettyImages/Gulliver

Зимбабвийски военни се обърнаха към нацията тази нощ по националната телевизия и отрекоха в страната да е извършен преврат, предаде Франс прес.

Те потвърдиха, че са завзели властта, но подчертаха, че тяхна мишена са "престъпниците" около президента Робърт Мугабе, а 93-годишният държавен глава е невредим, посочва Ройтерс.

Мугабе и семейството му са добре и сигурността им е гарантирана, каза говорител, който уточни, че армията е взела на прицел единствено престъпниците около президента, "причиняващи социално и икономическо страдание".

Очакваме ситуацията да се нормализира веднага щом приключим мисията си, добави той, цитиран от ДПА.
Към 02,00 часа местно време се чу продължителна стрелба близо до частната резиденция на президента Мугабе в столицата. Малко по-рано бе съобщено, че войници са завзели централата на зимбабвийската държавна телевизия Зед Би Си, а после агенциите съобщиха за няколко силни експлозии в центъра на столицата Хараре.

Американското посолство обяви на сайта си, че днес ще остане затворено и призова сънародниците си в Хараре да останат у дома заради несигурната политическа обстановка. Великобритания посъветва своите граждани в Зимбабве да направят същото.

Последвайте канала на

Нора Виткова
3506 0

Свързани новини

Коментари 0

Добави коментар

Добави коментар

Водещи новини