Столичани вече могат да си пият бирата с братя Прошек (снимки)

  • 14 ноември 2017 18:45

  • 3437
  • 3
Столичани вече могат да си пият бирата с братя Прошек (снимки)
© Булфото

Столичани вече могат да си пият бирата с братя Прошек - авторът на тяхната скулптура проф. Георги Чапкънов е поставил и три свободни стола до масата, където в произведението му са се разположили с халби в ръка видните чехи, свързали съдбата си с България.

Скулптурата и паметна плоча на братята Георги и Богдан Прошек бяха открити днес на мястото, където преди 133 години е била построена "Пивоварница. Братя Прошекови" /сега площад "Братя Прошек", срещу входа на БНТ/. Събитието е съпътствано от документалната фотоизложба "Българските чехи", проект на БТА и Държавната агенция "Архиви", реализиран с подкрепата на Пощенска банка. Експозицията е на втория етаж на комплекса "Сан Стефано плаза".

Скулптурата е изработена от проф. Георги Чапкънов, Коста и Станислава Чапкънови и архитект Станислав Константинов по случай 170 години от рождението на големия брат - Георги Прошек. Паметникът е реализиран с помощта на "Сан Стефано пропърти дивелопмънт" ЕАД и инициативния граждански комитет "Чехи - строители на нова България". Той е израз на почитта и уважението към делото на братята Георги /Иржи/ и Богдан /Теодор/ Прошек - забележителни личности, строители, общественици и културни дейци, избрали България за своя втора родина и изградили едни от най-забележителните архитектурни паметници в столицата, между които Орлов и Лъвов мост, Бирената фабрика, бирарията "Дълбок зимник".

"С тази скулптура създаваме в съвременната градска среда едно място на памет, вдъхновено от историята и дълга към тези забележителни личности и към София", каза на церемонията Николай Караянев, изпълнителен директор на "Сан Стефано пропърти девелопмънт" ЕАД. По думите му, братя Прошек остават завинаги свързани с България. Талантливи и находчиви, с участието и на свои близки, те проектират и реализират много обекти, които придават новия облик на София.

За "Сан Стефано плаза" е чест, че скулптурата е създадена от маестро Георги Чапкънов, изключителен скултптор, морален човек, философ и естет. Благодаря и на целия му екип, каза Караянев.

В словото си - на български език, посланикът на Чехия Душан Щраух благодари на инициаторите и на семейство Прошек. "Радвам се, че след толкова години имената не само на братя Прошек, но и на още много знаменити чехи не са избледнели в паметта на българския народ. След Освобождението много представители на братския, славянски чешки народ, имал късмета да живее по-свободно, макар и в границите на Хабсбургската монархия, помагат всеотдайно за изграждането на нова България - във всички области на обществения живот. Много от тях избират страната ви за своя втора родина", посочи дипломатът.

Той благодари и за изложбата "Българските чехи". По думите му, паметникът на братя Прошек, почитани повече тук, отколкото в Чехия, ще напомня за тяхното дело и за приноса на всички останали чехи към България.

"Сред строителите на съвременна България има много чужденци, но най-знаковите сред тях са братя Прошек - участници и в революционното движение, и в Руско-турската освободителна война, изградили основите на съвременна София, поставили началото на системата на градската памет с инициативата си за паметника на Васил Левски и други мемориали", каза на тържеството заместник-кметът на София Тодор Чобанов.

Георги Чапкънов благодари за голямото внимание, което по думите му, не е за създателите на паметника, а "за тези необикновени, велики хора братя Прошек - изключително благородни, мъдри, инициативни, талантливи и много, много добри, направили толкова много за нашата клета държава".

"Ужасно е, че години наред тяхното дело е било крито. Този знак е най-малкото, което заслужават", добави Чапкънов и благодари за благородството и щедростта на "Сан Стефано пропърти дивелопмънт".

Михаил Груев, директор на Държавната агенция "Архиви", отбеляза, че като общество имаме дълг към онези, които заедно с българските възрожденци участват в изграждането на нова България, а сред тях централна роля имат братя Прошек.

"Делото на тези стотици хора беше мотивът за изложбата "Българските чехи", която направихме заедно с БТА и фотографа Иво Хаджимишев - като израз и на благодарността ни към тях, какъвто е също паметникът на братя Прошек. Сигурен съм, че той съвсем скоро ще се превърне в едно от знаковите места в София", посочи Груев

Сред гостите на церемонията бяха и посланикът на Германия Херберт Салбер, заместник-посланикът на Словакия Виктор Петрашовски, учени, хора на изкуството и културата.

Последвайте канала на

Константин Тодоров
3437 3

Свързани новини

Коментари 3

Добави коментар

2017.11.15 | 07:05

2
Всичко Мара втасала. Дреме ли му на някой

2017.11.15 | 07:05

3
ти май никога няма да втасаш...
ирин

2017.11.15 | 07:05

1
ми аз и сам мога си я пия ама некой път ще пийна и с тях

Добави коментар

Водещи новини