Харесайте facebook страницата ни

България на четвърто място в света по застаряване на населението

© Булфото (архив)

България е на четвърто място в света по жители над 60 години от общия брой население, според данни на ООН, съобщи д-р Емилия Войнова на кръгла маса по проблемите на демографията във Враца.

Кръглата маса "Подобряване на демографското състояние на България", която се провежда под патронажа на заместник министър-председателя Валери Симеонов, бе открита днес от кмета на общината Калин Каменов. Целта на форума е да се обсъдят с местната власт и неправителствени организации мерките, които трябва да се вземат за разрешаване на демографската криза в страната.
Страната ни с 26,1 на сто население над 60-годишна възраст се нарежда в света след Япония, Италия и Германия, посочи Емилия Войнова. По думите й застаряването на населението е световен процес, но най-бързо застаряващият континент е Европа. Очаква се до 2050 г. 35 на сто от населението на континента да е бъде в над 60-годишна възраст. Същата е тенденцията и в Европейския съюз, в който през 2015 г. за пръв път е отчетен отрицателен естествен прираст въпреки миграционния натиск през последните години, допълни д-р Войнова.

Населението на България за 10 години /2004-2014 г./ е намаляло с над 558 хиляди души, като всяка година изчезва население от 40-50 хиляди души или това е средно голям град като Враца, допълни експертът. Средната възраст на населението в страната е 43, 5 години, а допълнителен проблем е, че то не е равномерно разпределено по районите. По думите на Емилия Войнова обезлюдяването е един от най-тежките проблеми, с които трябва да се справим. Според нея на пазара на труда няма конфликт на поколенията. Ако в началото на века при излизането от него на 100 души са влизали 124, то сега при пенсионирането на 100 души започват работа само 64 млади хора. Всички мерки за справяне с демографската криза трябва да са спешни, неотложни и бързи, посочи в заключение д-р Емилия Войнова, цитирана от БТА.

Коментари
Коментари (3)
Коментирай
малчо стоянов (гост)
15.11.2017 | 12:38

Не разбирам отрицателното отношене към тази статистика - тя потвърждава факта, че в България се живее вече малко по-добре и хората живеят по-дълго.Сравнете 1990 г.-средна продължителност малко над 60 г. Поздрави, песимисти!!!

Рейтинг:
 
1
(гост)
15.11.2017 | 12:38

Само Валери Симеонов ще реши проблемът,в него ни е надеждата.Вечер трябва всичко да затваря и младите от скука ще правят деца.Давай Валери.

Рейтинг:
 
0
казвам ви истина! (гост)
17.11.2017 | 14:24

Омръзна ми с вашите статистики.Приказвате на вятъра за да отчитате дейности.България върви към заличаване от световната карта,но на никой не му пука! само празни приказки!

Рейтинг:
 
0
 
Добави Коментар