Един от арестуваните лекари в Босилеград: Измират тези, които нямат пари (видео)

  • 14 ноември 2017 14:57

  • 1985
  • 4
Един от арестуваните лекари в Босилеград: Измират тези, които нямат пари (видео)
© БТА

„Не става дума за трима души, а за три по три хиляди, живеещи в Босилеград. Тези хора бавно намаляват и измират. Трябва да се случи нещо лошо, за да се обърне внимание на тези 9 хиляди души. Ужасих се от това, което видях. Това население е оставено без специализирана лекарска помощ. Така е от десетилетия, хората се спасяват, както могат. Някои отиват в болници в Ниш или в България. Тези, които нямат средства измират“, коментира на пресконференция един от арестуваните медици в Босилеград Валентин Янев, общопрактикуващ лекар в Първа градска болница в София .

„С това поведение сръбските лекари навредиха на българските граждани, но и на себе си. Много се изписа, нашето посещение на 10-ти ноември беше сме само повод, а те пишеха сценария, подпалиха си чергата. А ние отидохме да работим без пари. Тук сме, за да стане дума за тях. Трябваше ли да стоя в Министерството на здравеопазването в Белград, за да дам една консултация ли“, запита д-р Янев.

„Мислихме, че ще поработим за ден, но срещнахме една добре организирана акция между общината и службите на реда, чакаха ни 40-50 полицая. На мен ми беше заявено, че законите са били променени от 1 година и това, което правим е нерегламентирано. Но, ако бяхме нерегламентирани, щяхме да сме задържани все още, а ние не сме. Трябва незабавно да се наемат нови лекари и България да осигури безвъзмездно апаратура за нашите сънародници. Ние сами не можем да се преборим с Република Сърбия“, допълни още общопрактикуващият лекар в Първа градска болница - София.

„Получихме упрек, че сме провели прегледите в Културно-информационния център и заради това Сърбия е направила проблем. Често сме имали проблем на границата, но арестуването на лекарите преля чашата. Положението на българското малцинство в Сърбия трябва да се промени. Само тази година бяха записани 35 ученици за първи клас, населението ни загива. Българите в западните покрайнини имат статут на национално малцинство, което аргументира правото на българското общество да иска нормални неща“, допълни Иван Николов - председател на Културно-информационния център на българите в Босилеград.

Последвайте канала на

Радина Лазарова
1985 4

Свързани новини

Коментари 4

Добави коментар

2018.02.20 | 10:03

4
Той вижда и разсъждава така, защото в България тези убийци в бели престилки, го правят същото!

2018.02.20 | 10:03

3
и в България е така докторе, умират тези, които не могат да си платят, а пък и да си платят толкова ги лекуват, а вие сте тръгнали в Босилеград кръвно да мерите и в българско има болни баби

2018.02.20 | 10:03

2
Докторе,в България тези които нямат пари и които също измират са изключително голям процент40-50.

2017.11.14 | 19:47

1
Всичко е за показ, а хората си мрат в България, защото ,, лекарите,, тоест търговците, не им пука. Господ изгони търговците от храма.

Добави коментар

Свързани видеа

Водещи новини