Евростат потвърди за добра икономическа експанзия в ЕС и в еврозоната

  • 14 ноември 2017 14:52

  • 1247
  • 0
Евростат потвърди за добра икономическа експанзия в ЕС и в еврозоната
© Pixabay

Икономическият растеж в целия Европейския съюз и в частност в еврозоната се забави слабо през третото тримесечие на годината спрямо предходните три месеца, но въпреки това икономиката на стария континент е на път да отбележи през настоящата година своето най-силно представяне от 2007-а година насам, показва неревизирана оценка на Евростат, предаде БНР.

Брутният вътрешен продукт на еврозоната нарасна на сезонно-коригирана база през периода юли - септември с 0,6% спрямо второто тримесечие, когато се повиши с 0,7%, потвърждавайки експресната оценка на европейската статистика от края на октомври.

На годишна база растежът на БВП на 19-те страни от единния валутен блок се ускори през третото тримесечие до 2,5% от 2,3% през предходните три месеца, отбелязвайки най-солидна експанзия от началото на 2011-а година. По този начин оценената за над 10 трлн. евро икономика на еврозоната е на път да приключи най-успешната си година от 2007-а насам - нещо, което прогнозира и Европейската комисия, при представяне на своя "есенен" икономически доклад.

Трябва да се има предвид, че потвърдената от Евростат оценка за представянето на икономиката на еврозоната е факт, въпреки че по-рано днес немската статистика отчете по-добър от очакваното растеж на БВП на Германия през трите месеца до края на септември. Растежът на третата по сила икономика в региона - тази на Италия, също се оказа по-добър от очакваното, като италианският БВП нарасна през третото тримесечие с 0,5% на тримесечна база и с 1,8% на годишна база (най-солиден годишен растеж от началото на 2011-а година насам). Икономическият растеж във Финландия също се ускори през периода юли - септември (ръст на БВП с 1,1% на тримесечна и с 3,6% на годишна база), но в същото време има известно забавяне на икономическата експанзия във Франция, Испания и Холандия, което доведе и до запазване без промяна на експресната оценка на Евростат за представянето на икономиката на еврозоната като цяло.

Евростат потвърди и своята експресна оценка за икономическия растеж в рамите на целия Европейския съюз. Според европейската статистика, БВП на ЕС също нарасна през третото тримесечие с 0,6% спрямо периода април - юни, когато европейската икономика се разшири с 0,7 на сто. На годишна база икономиката на стария континент се разшири през трите месеца до края на септември с 2,5% след експанзия с 2,4% през второто тримесечие.

На фона на осреднените данни за Европейския съюз, БВП на България нарасна през третото тримесечие с 0,9% спрямо предходните три месеца, като икономическият растеж на годишна база се ускори до 3,9% от 3,7% през периода април - юни (според оповестена по-рано във вторник експресна оценка на Националния статистически институт).

Това отрежда на нашата страна пето място сред всички 28 страни - членки на ЕС по темпо на икономически растеж на годишна база. По-здрава икономическа експанзия през третото тримесечие е отбелязана в Румъния (ръст на БВП на годишна база с цели 8,6%), следвана Латвия (повишение с 6,2%), Полша (с 5,0%) и Чешката република (повишение също с 5,0%), докато БВП на Кипър също нарасна с 3,9% подобно на темпото на икономически растеж в нашата страна.

Последвайте канала на

Десислава Станева
1247 0

Свързани новини

Коментари 0

Добави коментар

Добави коментар

Водещи новини