Изчезнаха всички петна на обърнатата към Земята страна на Слънцето

  • 14 ноември 2017 14:28

  • 11178
  • 0
Изчезнаха всички петна на обърнатата към Земята страна на Слънцето
© Pixabay

На обърнатата към Земята страна на Слънцето няма нито едно петно. Това забелязаха астрофизици от физическия институт "П. Н. Лебедев" към Руската академия на науките, предаде ТАСС.

"Понастоящем на обърнатата към Земята страна на Слънцето не се наблюдава нито едно петно. Трудно е да се каже дали сега има петна на другата страна на Слънцето, но въз основа на снимки на светилото, направени преди две седмици, когато тази страна бе обърната към Земята, петна липсват и там", се казва в съобщението, цитирано от БТА.

На всеки 11 години магнитното поле на Слънцето се променя, като последователно се усилва и отслабва. Веднъж на всеки 11 години количеството на петната достига своя максимум, а по средата между тези пикове слънчевата активност е в своя минимум. В години, свързани с максимално напрежение на магнитното поле на звездата, се появяват най-много петна и изригвания на Слънцето, които предизвикват магнитни бури на Земята.

Периодът на затишие, свързан със слънчев минимум, обикновено продължава около година и трябва да настъпи в края на 2018 г. - първата половина на 2019 г.

Последвайте канала на

Мая Йорданова
11178 0

Свързани новини

Коментари 0

Добави коментар

Добави коментар

Водещи новини