Андрей Новаков: Демографската криза е бедствие, каквито са природните катаклизми и икономическите кр

  • 14 ноември 2017 14:17

  • 1666
  • 2
Андрей Новаков: Демографската криза е бедствие, каквито са природните катаклизми и икономическите кр
©

Демографската криза е бедствие, също както природните катаклизми и икономическите кризи. И ако за последните Европейският съюз (ЕС) има своите инструменти и фондове за справяне, то за обезлюдяването все още нямаме решение. Това каза евродепутатът от ЕНП/ ГЕРБ Андрей Новаков по време на дебата в Европейския парламент за демографската криза в Европа, съобщиха от пресцентъра на ПП ГЕРБ.

С изказването си в пленарната зала в Страсбург, той лансира идеята за европейска инициатива, която да инвестира във връщане на човешкия капитал в обезлюдяващите се региони. Тя трябва включва пакет от мерки, целящи ускорени инвестиции в тези региони, за да се стимулира връщането на хората, напуснали родните си места.

Сред мерките се предвижда преференциален достъп до европейско финансиране, съкратена процедура за одобрение и изплащане, както и безплатни консултации на терен за идеите и проектите. В допълнение, инициативата трябва да включва и учредяването на европейска гаранция, която да подпомага по-бедните общини при съфинансирането на проекти в малките населени места. Евродепутатът предлага инициативата да бъде реализирана през следващия програмен период като интегрирана част от кохезионната политика на Европейския съюз (ЕС).

„Защо да не дадем шанс на младия човек, креативен учител, блестящ доктор или опитен инженер да развиват своята дейност в обезлюдяващ се регион? Ако не обърнем процеса, след 10 години дори и инфраструктурата, построена с европейски средства ще е безполезна“, изтъкна след дебата Андрей Новаков.

Според евродепутата, обезлюдените европейски региони са дали своя принос в ЕС и е време да върнем обратно човешкия капитал по тези места, за да го превърнем в основен фактор за тяхното бъдещо развитие.

Последвайте канала на

Мая Йорданова
1666 2

Свързани новини

Коментари 2

Добави коментар

2017.11.15 | 11:56

2
Когато мафията си има държава, тогава народът е оставен да загива. Сами си направете сметка кой е мафията и кой управлява!

2017.11.14 | 23:59

1
СТИГА В ЕТАПИ НА КОНСТАТАЦИЙ - ДЕЙСТВИЯ ГОСПОДИНЧО

Добави коментар

Водещи новини