За осигуряването на Североизточна България с кръв са нужни по 100 дарители на ден

  • 14 ноември 2017 14:09

  • 3846
  • 0
За осигуряването на Североизточна България с кръв са нужни по 100 дарители на ден
© Gettyimages

За да бъдат осигурени лечебните заведения в Североизточна България с кръв, са необходими по 100 дарители на ден, каза директорът на Районния център по трансфузионна хематология във Варна д-р Жанина Йорданова.

Тя уточни, че в момента донорите са около 60 души, като броят на доброволците непрекъснато намалява. За страната са необходими около 170 хиляди кръводарители годишно, допълни зам.-председателят на Областния съвет на БЧК във Варна д-р Петър Радушев.

По думите му за миналата година броят им е бил около 150 хиляди души. Радушев уточни, че близо 80 на сто от дарителите не са били доброволци, а са помагали на свои близки или са продавали кръв на нуждаещи се. По думите на Радушев търговците на животоспасяващата течност в различните градове на страната вземат между 60 и 500 лева, за да дадат кръв за пациенти, на които им предстои операция.

Проблемите на кръводаряването бяха тема на кръгла маса във Варна, проведена по инициатива на БЧК и общината. В дискусиите се включиха представители на здравеопазването, църквата, работодателски организации.

Участниците се обединиха около решението, че е необходима повече просвета за младите хора. За целта в училищата ще бъдат проведени разяснителни кампании, за да бъдат разбити митовете за опасностите при даряването на кръв. Отец Ясен от Варненската и Великопреславска митрополия посочи, че църквата също може да помогне. Идеята е свещениците по храмовете да призовават миряните да проявяват християнско милосърдие и да даряват кръв.

Последвайте канала на

Мая Йорданова
3846 0

Свързани новини

Коментари 0

Добави коментар

Добави коментар

Водещи новини