Харесайте facebook страницата ни

Огнян Герджиков: Изпуснахме влака на възмездието за сделките на прехода

© Novini.bg (архив)

Бившият служебен премиер проф. Огнян Герджиков Огнян Стефанов Герджиков е български юрист и политик, служебен премиер, ... към профила коментира пред БНР предложенията за законови промени за отпадане на давността за ревизия на сделките на прехода.

Ако не бях юрист, щях да приветствам това, но познанията ми в правото не ми позволяват да съм толкова възторжен. Ние сме правова държава и сме в ЕС, напомни проф. Герджиков.

Ако тогава са били сключвани сделки, които са нарушавали закона, те могат да бъдат обявени за нищожни. Но в този случай със задна дата не можем да отменяме давност. Не можем да направим със задна дата нещо, което е трябвало да направим тогава. Преди година и половина Конституционният съд отмени идеята да се преследват без давност престъпленията, извършени от комунизма. Същото решение би било взето и по отношение на предлаганите промени сега, отбеляза проф. Герджиков.

Той коментира предложенията като великолепен популистки ход. Защо не е правено това преди 10 - 15 години? Това изглежда добър политически ход. Би могло да се мисли за промяна, но не можем да си позволим да нарушаваме основни правила на правната система. Винаги съм бил далеч от приватизацията. От личен опит не мога да кажа нищо. Но вече е изпуснат влакът, за да има възмедздие. Времето е неумолим фактор, който действа във всичко, обобщи проф. Герджиков.

На въпрос за предстоящото Българско председателство на Съвета на ЕС проф. Герджиков отбеляза, че не е добре в такъв момент да има напрежение. За 6 месеца може опозицията леко да се сниши и да не атакува толкова управляващите, посочи бившият служебен премиер.

Коментари
Коментари (4)
Коментирай
комунист ЛИ Е САМО ТРЕПАНЕ И ПЛИТКО ЗАРАВЯНЕ (гост)
14.11.2017 | 18:28

сесесере УМРЕ рубла УМРЕ комунизма УМРЕ ДА ЖИВЕЕ БЪЛГАРИЯ

Рейтинг:
 
1
ДЪЛБОКА ОРАН (гост)
14.11.2017 | 17:16

що плитко заравяне - за да възкръсне по-лесно ли?!

Рейтинг:
 
0
(гост)
14.11.2017 | 21:30

да бе , да бе , със задна дата може само да се увеличават данъците , но не и да се търси възмездие за престъпленията ограбили цял народ , унищожили производствени мощности и технологии , голяма работа , крали ДДС , то нали е за това да се краде , до един сте за разстрел

Рейтинг:
 
1
(гост)
14.11.2017 | 15:44

НЕ СМЕ, НЕ СМЕ ХАХАХ ПРИПАРИ ЛИ ТИ ПОД ЗАДНИКА ДРУГАРЮ, И ПРАВИЛНО...

Рейтинг:
 
1
 
Добави Коментар