Епидемията на ХХI век се разраства (видео)

  • 14 ноември 2017 13:19

  • 18502
  • 0
Епидемията на ХХI век се разраства (видео)
© Булфото (архив)

Инициативата е с традиция, провежда се за втора поредна година. Това каза пред Novini.bg ендокринологът от Военномедицинска академия д-р Весела Михнева по повод безплатното измерване на кръвна захар във фоайето на поликлиниката. Инициативата е по повод Световния ден за борба с диабета.

По думите й диабетът взема все повече жертви. Около 460 000 диабетици има в България, 200 000 души дори не подозират, че имат захарен диабет, съобщи д-р Михнева.

Тя уточни, че целта на кампанията е да се предотврати развитието на втори тип диабет. Това са предимно хора с наднормено тегло и затлъстяване, които в повечето случаи виждат естетичен проблем в затлъстяването, а то е здравословен проблем. Диабетиците имат множество усложнения – те страдат от хронична бъбречна недостатъчност, достига се до увреждане на очитем, ампутация на крайници. Тези заболявания впоследствие се лекуват много трудно и целта е да се обхванат повече хора, които да знаят за състоянието си, да започнат адекватно лечение, което да понижи рисковете от последствията от захарния диабет, посочи ендокринологът.

Децата у нас се хранят сравнително нездравословно, те са рискови за развитието на втори тип диабет. Затлъстяването и наднорменото тегло, за съжаление, са все по-голям проблем при малките деца. Трябва да обърнем внимание на начина на хранене и на двигателната активност още от най-ранна детска възраст, за да може да се предотврати отключването в бъдеще на по-сериозни проблеми, подчерта д-р Михнева.

Мислим тази инициатива да се превърне в традиция. Много хора идват, задават се много въпроси, хората все повече знаят за епидемията ХХI век, каза още д-р Весела Михнева.

Как да се предпазим от диабет - вижте във видеото съветите на д-р Весела Михнева:

По публикацията работиха Галя Георгиева и Константин Веков

Последвайте канала на

Novini.bg
18502 0

Свързани новини

Коментари 0

Добави коментар

Добави коментар

Свързани видеа

Водещи новини