Испанският премиер: Надявам се вотът в Каталуния да не бъде спечелен от сепаритистите

  • 14 ноември 2017 12:09

  • 1250
  • 2
Испанският премиер: Надявам се вотът в Каталуния да не бъде спечелен от сепаритистите
© gettyimages (архив)

Испанският премиер Мариано Рахой изрази днес надежда, че на извънредните избори в Каталуния на 21 декември няма да победят привържениците на независимостта на автономната област.

В интервю за местното радио "Копе" Рахой призова всички каталунски гласоподаватели да изразят волята си и каза, че всеки, който победи, трябва да спазва закона. "Ние ще работим с цел силите, поддържащи независимостта на Каталуния, да не победят", заяви в същото време ръководителят на испанското правителство.

Коментирайки прилагането на член 155 от испанската конституция, позволяващ да се ограничи самоуправлението на Каталуния, Рахой каза, че това е извънредна мярка, която служи за възстановяване на законността и за защита на всички жители на областта.

Ако след вота Каталуния се върне към нормален живот, растежът на испанската икономика ще е 2,8-3 процента, каза Рахой.
Заради политическата нестабилност в Каталуния Мадрид миналия месец понижи официалните си прогнози за икономическия растеж за догодина от 2,6 на 2,3 на сто.

Рахой каза, че няма доказателства, че руската власт да стои зад онлайн намеса в каталунската политика, но е установено, че 55 процента от акаунтите, разпространяващи фалшиви новини, идват от руска територия, а 30 на сто - от Венецуела. Очевидно е, че има хора, които са заинтересовани нещата да не вървят добре в Европа, каза испанският премиер.

Испанският вестник "Паис" писа неотдавна, че хакери, намиращи се на територията на Русия, са помагали на каталунските власти да поддържат в работен режим сайт за референдума за независимост.

Последвайте канала на

БТА
1250 2

Свързани новини

Коментари 2

Добави коментар

2017.11.23 | 00:17

2
Надявай се, брадат седесарски козел, но в Каталуня няколко пъти вече гласуваха против СДС-то в Мадрид.
а ако стане

2017.11.23 | 00:17

1
ко праим бе козел? Пак ли бой или демократично разделяне доброволно.

Добави коментар

Водещи новини