Образувана е преписка по повод дискриминационна дейност при прием на ученици в първи клас

  • 14 ноември 2017 11:47

  • 1670
  • 2
Образувана е преписка по повод дискриминационна дейност при прием на ученици в първи клас
©

Върховната административна прокуратура /ВАП/ проучи произволно допълнителни критерии за класиране на ученици в първи клас в някои училища в София.

Те установиха, че от педагогическите съвети са въведени предимства като родители на деца, които към датата на подаване на заявлението са на постоянен трудов договор в МОН, СО или държавната администрация; дете, на което един от родителите е държавен или общински служител в системата на образованието, общинската или държавната администрация; дете на работещи в сферата на образованието, съобщават от прокуратурата.

По този начин произходът на останалите деца отрича правото им да участват в класирането за прием в първи клас наравно с деца с такива родители. Въпросните привилегии са основавани на т.9 от Система за прием на ученици в първи клас в общинските училища на територията на Столична община , която е протестирана по инициатива на ВАП, а с решение на Административен съд-София нормата на т.9 от Системата на Столична община е отменена, се пояснява в информацията.

В резултат на мерките по реда на надзора за законност на ВАП към настоящия момент е получено уведомление, че е образувана преписка номер 111/2017 г. с предмет дискриминационна дейност при прием на ученици в първи клас в поне 143 училища на територията на страната, която ще се разгледа на публично заседание на 15 ноември , пишат от прокуратурата. ВАП е ангажирала Комисията за защита от дискриминация.

Последвайте канала на

Радина Лазарова
1670 2

Свързани новини

Коментари 2

Добави коментар

2017.11.15 | 12:46

2
Те имат предимство не само там, имат навсякъде. В университета плащат такси наполовина. Аз плащах 440 лв. на семестър, а те по 180 лв. Това не е ли дискриминация?!?

2017.11.15 | 12:46

1
Седерастчетата са с предимство, седесарска демокрация е, времето е тяхно.

Добави коментар

Водещи новини