Харесайте facebook страницата ни

Габрово кандидатства за екологична награда на Европейската комисия

© Pixabay

Габрово е единственият български град, който се състезава за екологичната награда на Европейската комисия - "Европейско зелено листо". Кандидатурата е официално приета и е изпратена за оценка на екипа, който се състои от 12 независими експерти. Това съобщи Миглена Въгленова от общината.

В състезанието влизат още 14 европейски градове. В кандидатурата си община Габрово акцентира върху постиженията в сферата на енергийната ефективност, подобренията в транспортната достъпност и устойчивата градска мобилност, управлението на зелената система, опазването на околната среда чрез разделно събиране на отпадъците и пречистване на водите.

Кандидатите ще бъдат оценявани по критерии като зелена икономика, енергийни характеристики, мобилност, биоразнообразие, качество на въздуха, управление на отпадъците, управление на питейните и отпадните води, добри практики. След подбора няколко кандидатури ще направят презентации пред журито през април 2018 година.

Могат да бъдат избрани до двама финалисти, които ще станат ясни през юни 2019 година. За първи път, за да отпразнува десетата година от другия голям конкурс - "Европейска зелена столица", Комисията ще отпусне на носителите на титлата "Европейско зелено листо 2019" по 75 000 евро, за да започнат да изпълняват годишната си екологична програма.

Конкурсът "Европейско зелено листо" е отворен към градове с население между 20 000 и 100 000 души.

Коментари
Коментари (1)
Коментирай
(гост)
14.11.2017 | 10:47

Браво ! Успех !

Рейтинг:
 
0
 
Добави Коментар