Глен Плейк - пънк легендата на фрийрайд ските

  • 13 ноември 2017 16:37

  • 1092
  • 0
Глен Плейк - пънк легендата на фрийрайд ските
© Getty Images/Guliver (архив)

Ако заговорим за ски не е ясно кое е първо – ските или Глен Плейк, но смело можем да приемем, че ските без Глен Плейк нямаше да са това, което са. Защото всеки спорт се развива и всяка година се предоставят нови предизвикателства, а хора като Глен Плейк не само забавляват жадната за приключения световна аудитория, но и доказват изключителните възможности на човека.

Когато през 1964 година Глен Плейк се ражда на паметната дата 9 септември в САЩ, едва ли в България хората са си представяли, че той ще се превърне в модел за подражание и вдъхновение за цяло едно младо поколение, което симпатизира на свободния начин на живот, на свободното мислене и на свободното каране на ски. И точно от тук трябва да започнем разказа си за г-н Плейк – от свободата, която се изразява не само в цветове и настроение и невероятни багри на косата, но и в смели действия и премерени рискове. Защото ски не са се карали първо на писта и това е най-лесният и естествен начин човек да се придвижва в снега и да се радва на природата. И така след свободата идва и радостта и някъде там се заражда и пънка.

Затова когато се говори за спортист като Глен Плейк нещата не се изчерпват с това да споменем, че е израснал близо до езерото Тахо и е имал възможност от рано да се зарази с вируса на зимните спортове. Това е място където човек трудно може да избегне да се научи да кара ски, особено ако има таланта на г-н Плейк. Самият той споделя, че няма спомен кога се е научил да прави това.

Глен прекарва много време в Шамони – столицата на алпинизма и докато по същото време Гастон Ребюфа описва как са се борили да разрешат загадките на северните стени на върховете там – то Глен Плейк рисува първите си страховити снежни линии по склонове с над 50 градусов наклон и насочва мисленето си към неразрешените въпроси на ски алпинизма или екстремните ски. А това е суров и безпощаден спорт, който изисква характер, воля и най-вече голямо сърце – да побереш там обичта към живота, планините и хората.

Глен Плейк не е просто трикратен шампион на World Hot-Dog Ski, планински гид и ски инструктор, носител на редица престижни награди като тази на Ски клуба на Великобритания, Американската ски и сноуборд асоциация , рекламно лице на зимна екипировка, говорител на редица инициативи за популяризирането на зимите спортове. Той е ски магьосник с цветна коса и цветно настроение и благодарение на филмите с него успяваме да се докоснем до много сурова и жестока природа, която успява да опитоми с веселия си нрав, и то така, че да изглежда забавно и лесно. Глен Плейк твори с лекота, това е истината!

Нещата не се изчерпват с дарбата му тялото да аклиматизира и да чертае нови линии на високо в Хималаите из Индия и Непал, из Андите в Перу с Реми Леклуз или Алпите. Филмите (над 30) с Глен Плейк пресъздават точно това желание за живот на ръба на възможностите, когато с търпение и дори малко инат човек успява да накара тяло си да се стегне и за секунди да се слее с природата и да се отърве жив и здрав от поредното спускане. Малко е да се каже, че това е ски порно – има адреналин, има тестостерон, но има и много движение, много емоция, лекота, пудра и фирн и най-вече кураж да живееш! Тук не става въпрос за страсти, за доказване, за алкохол и наркотици. Този спорт изисква отдаденост 24/7, изисква да му се посветиш. И в крайна сметка да не забравяме, че фриирайд революцията и бума на извънпистовите ски през последните 20 години до голяма степен започна с култовите кадри в Blizzard of Aaahs, последвани от няколко други блестящи филма със станалите по-късно легендарни Seth Morrison, Shane McConkey, Dough Coombs. За цяло едно поколение гледащите към планините Скот Шмидт, Майк Хатръп и Глен Плейк с уникалния му гребен, очила и потник със значки, прелитането им през бабуни и кулоари по склоновете над Шамони и особено спусканията през улеите на Егюй дьо Миди беше вдъхновението за истинско посвещаване на екстремните ски и не случайно CNN написаха „Almost 30 years later, "The Blizzard of Aahhh's" remains the benchmark, and the film that ignited today's freeskiing movement.”

Самият Глен Плейк казва, че при ските има да се постигнат много неща и това са двете основни линии – или твърде много да се запалиш да бъдеш навсякъде, или да се разочароваш от това колко нищожен си на фона на природата и да си казваш, че нищо не зависи от теб и ще направиш каквото можеш. Неговата роля е да бъде между тези две линии. Да рисува своята съдба и бъдещето на един спорт там някъде между разума и риска. На 23 септември 2013 година Плейк оживява след голяма лавина в Непал докато планира да спусне със ски Манаслу без кислород. В същата лавина загиват 11 негови приятели и съмишленици, но стихията го пощадява. Заедно с Грег Коста те са в една палатка, която е отнесена. Всичко остава в палатката, с изключение на Грег…

Натрупаният опит Глен Плейк използва като консултант, за да се подобри зимната екипировката – не само като дизайн, а и като функционалности. Защото ските се развиват и именно добрата екипировка ни дава възможност с лекота да се опитаме да се докоснем до този спорт. Той не е труден, иска се само сърце!

Сърце за планината, за хората и сърце за живот!

Някои от постиженията на Глен Плейк:

-Трикратен световен шампион на World Hot Dog Ski champion

-През октомври 2006 г. се присъединява към словенската компания ELAN където допринася да за разработката на дизайна и нови функционалности при ските;

-През 2003 година е награден от Ски клуба на Великобритания за приноса и влиянието му при развитието на снежните спортове.

-През 2006 година по време на експедиция в Индия успява да изкачи и спусне три значими нови линии.

-През 2007 година успешно рекламира снежните спортове в Калифорния.

-През 2008 в компанията на Реми Леклуз осъществява успешна експедиция из южните Анди в Перу

-През 2009 е говорител на Learn a Snowsport Month (LASSM) – инициатива създадена да насърчи участието в различни зимни спортове.

-От 2010 Глен Плейк е в американската Ски и сноуборд алея на славата U.S. Ski and Snowboard Hall of Fame

-Член е на асоциацията на професионалните ски инструктури на Америка като има най-високият клас сертификат – трето ниво на Mammoth Mountain in Mammoth Lakes, CA

-През 2016 участва в изложението за ски и сноуборд в Бостън.

Някои от филмите с Глен Плейк:


-Cheap Ski Movie (2010)

-The Edge of Never (2009)

-Steep (2007)

-Higher Ground (2005)

-Impact (2004)

-Journey (2003)

-Guatemalan Persuader (2003)

-Cold Fusion (2001)

-Fistful of Moguls (1998) with Jonny Moseley

-License to Thrill (1989)

-The Blizzard of Aahhhs (1988)

-Maltese Flamingo (1986)

Глен Плейк ще ни гостува в края на м. Ноември 2017 г. на Дните на Предизвикателствата и партито по случай 20 години БАССЕС (Mix Tape 5, 30 ноември 2017 г.)



Последвайте канала на

Novini.bg
1092 0

Свързани новини

Коментари 0

Добави коментар

Добави коментар

Водещи новини