Жените по-често умират от сърдечен арест на обществени места

  • 13 ноември 2017 14:19

  • 5036
  • 0
Жените по-често умират от сърдечен арест на обществени места
© Pixabay

Жените по-рядко получават кардио-пулмонална първа помощ от свидетели и по-често умират от сърдечен арест на обществени места, отколкото мъжете, показа проучване на американски учени, цитирано от Асошиейтед прес.

"Може да е плашеща дори само мисълта да натискаш силно и бързо гръдния кош на жена, като някои хора се страхуват да не я наранят", каза Одри Блуър от университета на щата Пенсилвания.

Проучването обхвана близо 20 хиляди случая на сърдечен арест, при който сърцето спира да работи внезапно. Само 39% от жените са получили адекватна помощ, а от мъжете - 45%.

Вероятността да оцелеят е с 23 % по-голяма при мъжете.

Според експертите, една от причините е нежеланието на оказващите първа помощ да разсъблекат дрехите и да докоснат гръдния кош на дамите пред погледа на други хора. Правилната кардио-пулмонална първа помощ обаче не предвижда тези неща, казват учените. За нея са необходими силен натиск в средата на гръдния кош на чести интервали.

Изследването беше обсъдено на конференция на американската Асоциация за сърдечно здраве в град Анахайм, щата Калифорния.

Над 350 хиляди американци претърпяват сърдечен арест извън болницата всяка година. Около 90% от тях умират, но кардио-пулмоналната първа помощ може да удвои или утрои шансовете за оцеляване. В домашни условия не се наблюдават различия по отношение на оказването на помощ според пола.

Последвайте канала на

БТА
5036 0

Свързани новини

Коментари 0

Добави коментар

Добави коментар

Водещи новини