ГЕРБ: Темата за заетостта в Русенско е изключително важна

  • 13 ноември 2017 11:50

  • 1087
  • 0
ГЕРБ: Темата за заетостта в Русенско е изключително важна
© ПП ГЕРБ

Темата за заетостта тук е изключително важна. Това коментира народният представител от ГЕРБ-Русе Пламен Нунев по време на срещата на министъра на труда и социалната политика Бисер ПетковБисер ПетковБисер Петков е министър на труда и социалната политика в кабинета "Борисов 3" от 4 май 2017 г.  с академичното ръководство на Русенския университет „Ангел Кънчев“. В нея взеха участие колегите му Светлана Ангелова и Андриан Райков, директорът на Агенцията по заетостта Драгомир Николов, председателят на Общото събрание чл. Кор. проф. Христо Белоев, ректорът на Русенския университет проф. Велизара Пенчева. Министър Петков е в Русе, за да вземе участие в конференцията „Образование, трудов пазар и бизнес“.

„Всеки работодател вече обръща поглед навън в търсене на работна ръка, защото такава не достига – фрезисти, стругари, монтажисти, IT - пециалисти и др.“, заяви още депутатът, но посочи необходимостта от подготовка на местни младежи и специалисти за пазара на труда. „За целта се разчита на политиката на държавата и в частност на Министерството на труда и социалната политика за насърчаване на заетостта, на университетите за подготовка на необходимите на пазара кадри и привличане на недостигащите висококвалифицирани специалисти посредством т. нар. „Синя карта“, каквито промени в нормативен план вече са депозирани и се обсъждат в комисиите на Народното събрание“, обясни Нунев.

В този контекст Пламен Нунев обяви, че петък в Русе ще се проведе среща, организирана от КРИБ и един от всекидневниците, посветена на заетостта на младите хора в региона. Предстои там да се оповестят данни за подготовката на кадри в професионалните гимназии в Русенско.

По този повод бе поставен акцент върху развитието на транспортната инфраструктура за привличане на инвеститори и създаване на нови работни места. Пламен Нунев изтъкна, че се ускорява строителството на магистрала „Хемус“ и магистралата Русе – Велико Търново. „Очаква се през есента на 2018 година да се обявят процедурите за избор на изпълнител, а през 2019 година да започне строеж на първия лот – обхода на Бяла. В тази връзка министърът на регионалното развитие и благоустройството Николай Нанков ще бъде в града ни, за да даде повече подробности по тази и друга теми“, анонсира депутатът. По думите му Русе е вече голяма строителна площадка по редица проекти по ОП „Региони в растеж“ и по трансграничната програма. Нунев посочи, че още в предизборната програма на кампанията за избор на народни представители през 2009 година е държал да се случи обръщането на Русе с лице към Дунава и подобряване на инфраструктурата, за да се създадат още по – добри условия за живот на хилядите жители, а също така да се привличат много туристи. „В средата на 2019 година Русе ще бъде още по – красив“, категоричен бе той.
По – късно народните представители и министърът наградиха отличени преподаватели, докторанти и студенти в Русенския университет, които представиха в изложба 199 издания – монографии, студии, книги, учебници, дисертации, научни публикации и др. Изложбата се провежда за 17-та поредна година и бе открита тази сутрин във фоайето на Ректората на университета.

Последвайте канала на

Десислава Станева
1087 0

Свързани новини

Коментари 0

Добави коментар

Добави коментар

Водещи новини