Харесайте facebook страницата ни

Британският външен министър Борис Джонсън е разговарял със съпруга на затворената в Иран британка

© Pixabay

Британският външен министър Борис Джонсън е водил "конструктивен" разговор със съпруга на британско-иранската хуманитарна служителка Назанин Загари-Ратклиф, която е в ирански затвор, съобщи телевизия Скай нюз.

Джонсън е разговарял с Ричард Ратклиф, съобщи телевизията, без да добави подробности. Британката с двойно гражданство излежава присъда от пет години затвор по обвинение в заговор за сваляне на иранското правителство.

По-рано този месец Джонсън заяви, че Загари-Ратклиф "обучавала хора на журналистика" при задържането й миналата година. Но семейството и работодателят на британката казват, че тя само е посещавала свои роднини, припомня БТА.

Според семейството и приятелите на британката тази неяснота я е поставила в опасност да получи още по-дълга присъда затвор. Британски министри се обявиха в подкрепа на Борис Джонсън. Те заявиха, че външният министър върши "чудесна работа" и няма причина да подава оставка заради изказванията си по този казус, както настояват лидерът на опозиционните лейбъристи Джереми Корбин и кметът на Лондон Садик Хан.

Министърът за Брекзит Дейвид Дейвис и министърът на околната среда Майкъл Гоув защитиха Джонсън, който миналата седмица призна, че е можел да е по-ясен с изказването си, че Загари-Ратклиф е обучавала журналисти преди ареста й през април 2016 г. "Защо се иска оставката му? Той е добър външен министър", каза Дейвис. Гоув прикани критиците да спрат да се взират в ролята на Джонсън в този случай, а вместо това да запитат каква е мотивацията "на иранския режим" да хвърли в затвора Загари-Ратклиф. "Няма причина и няма оправдание за държането й в затвор и тя трябва да бъде освободена", заяви Гоув.

Коментари
Коментари (0)
Коментирай
 
Добави Коментар