Харесайте facebook страницата ни

Тестват нова информационна система за пътници по трамвайна линия 20 (снимки)

© Марио Евстатиев

Нова генерация система за информация на пътниците, производство на водеща чешка фирма се експериментира от вчера по трамвайна линия 20. Специално реновираният за целта трамвай с номер 4101 на депо "Искър" направи първия си курс с пътници, тръгвайки в 7:38 ч от първата си спирка при депото.

Системата за информация включва три електронни LED табели отвън и вътрешен интерактивен LCD дисплей, който дава подробна информация за маршрута, връзките с други видове транспорт или маршрутни промени, дублирана на английски език. На челната външна табела, информацията също се показва както на български, така и на английски език.

Идеята за демонстрацията е на екип от двама специалисти, работещи в системата на градския транспорт в София. Началото се дава от посещение във Виена и преминаване на начално обучение по подръжка и обслужване на IBIS системи, а няколко месеца по-късно зад гърба на екипа са множество постижения в София - подобряване визията на електронните табла по превозните средства, нови пиктограми на някои от тях, нови гонгове за гласовото оповестяване и други.

"Тези наши резултати дадоха основание да направим идеята за демонстрация на нещо ново факт", казват Марио и Николай, създатели и реализатори на смелия проект. Те получават подкрепата както на чешката компания, така и на ръководството на "Столичен електротранспорт" ЕАД, което се съгласява да предостави трамвай от линия 20 за модернизацията.

Работата продължава малко повече от месец, като всичко от монтажа и окабеляването до базата данни е направено лично от Марио и Николай, които вече гледат към нов още по-мащабен проект, който скоро да подарят на София.

Коментари
Коментари (0)
Коментирай
 
Добави Коментар