Харесайте facebook страницата ни

Кметицата на Барселона обвини Пучдемон, че е довел Каталуния до катастрофа

© Gettyimages

Кметицата на Барселона Ада Колау обвини сваленото каталунско правителство на Карлес Пучдемон, че е довело испанската автономна област до катастрофа и заяви, че мнозинството каталунци са против обявяване на независимост, предаде Франс прес.

На заседание на партията си "Каталуния ен Кому" Ада Колау поиска обяснения от сепаратистките лидери, като същевременно призова за освобождаване на онези, които са задържани от централните власти. "Ние искаме затворниците да бъдат освободени, но искаме също едно безотговорно правителство, което доведе страната до катастрофа, да се изправи пред отговорностите си и да признае грешките си", заяви Колау, преди да отиде на голяма демонстрация в Барселона за освобождаване на арестуваните ръководители.

"Те предизвикаха напрежение в страната (Каталуния) и излязоха с едностранна декларация за независимост, която мнозинството не иска", изтъкна Колау. Тя не е сепаратистка, а привърженичка на референдум за самоопределение на областта, за да бъде решен въпросът. "Те направиха тази декларация за независимост заблуждавайки населението заради теснопартийните си интереси", добави кметицата на Барселона.

По думите на Колау декларацията за независимост, приета на 27 октомври от 70 от 135-имата депутати в каталунския парламент, не е довела до провъзгласяване на републиката. Тя упрекна сваления каталунски лидер Карлес Пучдемон, че е заминал за Белгия, оставяйки Каталуния "сама пред несигурността". "Те направиха декларацията и после си заминаха", заяви Колау. Тя разкритикува също реакцията на испанското правителство на консерватора Мариано Рахой, което задейства член 155 от Конституцията, за да постави областта под прякото управление на Мадрид.

Междувременно тази вечер в Барселона 750 000 души взеха участие в голяма демонстрация с искане за освобождаване на десетимата сепаратистки лидери, които са в предварителния арест. Демонстрацията, продължила около два часа, премина под лозунгите: "Свобода за политическите затворници!" и "Вън окупационната сила".

Коментари
Коментари (3)
Коментирай
James (гост)
21.11.2017 | 22:42

Не Пучдемон, а Рахой води Каталуния към катастрофа.

Рейтинг:
 
7
(гост)
21.11.2017 | 22:42

всеки народ си има предателите, като тая

Рейтинг:
 
11
опорна точка (гост)
21.11.2017 | 22:43

Лигави се, лигави се Пуч Демона и бегА

Рейтинг:
 
6
 
Добави Коментар