Близо сто хиляди палестинци се събраха в Газа за 13-ата годишнина от смъртта на Ясер Арафат

  • 11 ноември 2017 17:29

  • 1986
  • 0
Близо сто хиляди палестинци се събраха в Газа за 13-ата годишнина от смъртта на Ясер Арафат
© Gettyimages

Близо сто хиляди палестинци се събраха днес на централния площад в град Газа на възпоменание за смъртта на бившия исторически лидер Ясер Арафат. Това е първото официално възпоменание в ивицата Газа за смъртта на Арафат от 2007 г., когато ислямисткото движение Хамас завзе със сила властта в тази територия и измести Фатах, което предизвика граждански конфликт.

Миналия месец двете страни подписаха с посредничеството на Египет споразумение за помирение, което предвижда Хамас да отстъпи на Фатах гражданската власт в Газа на 1 декември.

"Стриктното изпълнение на споразумението и поемането на властта от правителството със сигурност ще помогне за облекчаване на страданията и за съживяване на надеждата за по-добро бъдеще за всички нас", каза президентът Абас пред събралото се множество. Събралите се на възпоменанието в град Газа развяваха палестински знамена и издигаха лозунги за единство. Те носеха снимки на Арафат и на сегашния лидер на Фатах Махмуд Абас.

Ясер Арафат почина в болница във Франция през 2004 г. Той бе основател на Фатах и ръководеше тази палестинска организация до смъртта си. Арафат, бившият израелски президент Шимон Перес и бившият премиер Ицхак Рабин изработиха споразуменията от Осло, които предвиждаха създаване на палестинска държава. Тримата бяха удостоени с Нобелова награда за мир през 1994 г.

Последвайте канала на

Мая Йорданова
1986 0

Свързани новини

Коментари 0

Добави коментар

Добави коментар

Водещи новини