Пациенти от Пловдив и Стара Загора с инвазивни процедури на конгрес на кардиолози

  • 11 ноември 2017 15:56

  • 4590
  • 0
Пациенти от Пловдив и Стара Загора с инвазивни процедури на конгрес на кардиолози
©

Десет пациента в три болници в Пловдив и Стара Загора получиха шанса да се лекуват чрез най-иновативните миниинвазивни сърдечносъдови интервенции, приложени от водещи специалиси от България и света. Това се случи на VIII-я конгрес на Българското дружество по интервенционална кардиология (БДИК), провел се в Пловдив.

Манипулациите, извършени в УМБАЛ Св. Георги, УМБАЛ Пълмед Пловдив и Болница Тракия – Стара Загора, бяха излъчвани на живо на кадиологичния конгрес, а напътствия и дискусии относно хода на процедурите получаваха от едни от най-добрите инвазивни кардиолози в света.

“Това е един от най-добрите методи за обучение, защото в нашата професия 50% от успеха е плод на работа, 40% на гледане и останалото се дължи на четене”, сподели д-р Валери Гелев – председател на БДИК.

Над 300 медици от България и света обсъждаха новостите в света на инвазивното лечение на сърдечносъдови заболявания. “Конгресът и тази година е на международно ниво както като представителност на делегатите, така и като споделени постижения в областта”, каза доц. Кирил Карамфилов – член на УС на Дружеството на кардиолозите в България.

На конгреса бяха представени и обсъдени всички най-нови решения в областта, включително съвременните световни и европейски препоръки, които включват все повече минималноинвазивното интервенционално лечение като стандарт и при заболявания, които до този момент са лекувани препоръчително с отворена хирургия - стволови стенози, структурни и клапни заболявания, сложни коронарни запушвания и др. “Все още за нас са предизвикателство клапните заболявания. Това са скъпо струващи методи, но съм сигурен че най-много до 10 години инвазивната кардиология ще се занимава по равно с лечение на коронарни артерии и на структурни заболявания”, каза д-р Гелев.

Проф. Джордж Сианос – един от чуждите лектори сподели, че поредното му идване в България е потвърдило мнението му, че българските специалисти са на международно ниво. “Преди семица аз и д-р Гелев бяхме на едно от най-значимите събития в областта в Денвър, САЩ, и мога да ви уверя, че това, което беше представено като постижиния там, видях приложено от българските лекари в катеризационните днес тук.”, каза Проф. Сианос.

Д-р Гелев припомни, че тази година се навършват 40 години от първата направена ангиопластика и 15 години от поставянето на клапа по ендоваскуларен път. “За тези години е направено страшно много в сферата на инвазивната кардиология, а бъдещето е в усъвършенстването на наличните методи за лечение на заболявания на сърцето, което беше обект на този форум”, заключи д-р Гелев.

Последвайте канала на

Мая Йорданова
4590 0

Свързани новини

Коментари 0

Добави коментар

Добави коментар

Водещи новини