Президентите на САЩ и Русия одобриха съвместно изявление за Сирия

  • 11 ноември 2017 10:29

  • 4048
  • 3
Президентите на САЩ и Русия одобриха съвместно изявление за Сирия
© Getty Images/Guliver

Президентите на САЩ и Русия Доналд ТръмпДоналд Тръмп Доналд Тръмп - американски бизнесмен и политик Доналд Тръмп е роден на 14 юни 1946 г. в нюйоркския и Владимир ПутинВладимир ПутинВладимир Путин - руски политик. Роден на 7 октомври 1952 г. в Ленинград, сега Санкт-Петербург. През 1975 одобриха съвместно изявление за Сирия по време на краткия си разговор тази сутрин в кулоарите на срещата на върха на организацията Азиатско-тихоокеанско икономическо сътрудничество (АТИС) в Дананг, Виетнам, предаде ТАСС.

Документът е бил изготвен от американски и руски експерти и окончателно съгласуван между шефовете на дипломацията на двете страни Рекс Тилърсън и Сергей Лавров.

Изявлението е било специално подготвено за срещата в Дананг, съобщи говорителят на руския президент Дмитрий Песков.

Тръмп и Путин потвърждават важността на зоните за деескалация в Сирия в качеството им на временна мярка за понижаване на насилието и създаване на условия за уреждане на кризата в тази страна.

Конфликтът в Сирия няма военно решение, смятат двамата президенти, които потвърждават ангажираността си към суверенитета, независимостта и териториалната цялост на Сирия.

Тръмп и Путин потвърждават решимостта си да нанесат поражение на групировката "Ислямска държава" и се договарят да поддържат действащите военни канали за връзка с цел осигуряване безопасността на въоръжените сили на САЩ и Русия, както и за избягване на опасни инциденти с участието на силите на партньорите, които водят борба с ИД.

Президентите потвърждават, че тези усилия ще продължат до окончателния разгром на ИД.

Тръмп и Путин приветстват сключения на 8 ноември в Аман меморандум между САЩ, Русия и Йордания, подкрепящ успеха на инициативата за прекратяване на огъня в зоната за деескалация в Южна Сирия.

Президентите на САЩ и Русия призовават всички страни да увеличат приноса си за покриване на нуждите от хуманитарна помощ в Сирия.

Последвайте канала на

БТА
4048 3

Свързани новини

Коментари 3

Добави коментар
време е вече

2017.11.13 | 11:54

2
да започва гражданската война в кравария и фалшивия долар да остане в миналото.
ПЕДЕРАСТ-демократ

2017.11.13 | 11:54

3
си ти модераторски мършояд.
Демократ

2017.11.12 | 09:41

1
Леко само да не започнат републиките от които е съставена Руската Педерация да не поискат независимост, че тогава чудно хоро ще играете руслямските тролове :)))

Добави коментар

Водещи новини