Харесайте facebook страницата ни

Изстреляна по Саудитска Арабия ракета е иранска, заяви американски генерал

© Getty Images/Guliver (архив)

Ракетата, изстреляна от йеменските бунтовници хуси по столицата на Саудитска Арабия Рияд, е произведена в Иран и по останки от нея има иранска маркировка, заяви най-високопоставеният представител на военновъздушните сили на САЩ в Близкия изток, цитиран от Асошиейтед прес.

Изявлениeто на генерал-лейтенант Джефри Хариджан интернационализира още повече конфликта в най-бедната арабска страна, отбелязва АП. Саудитска Арабия отдавна обвинява Иран, че доставя оръжия на шиитските бунтовници хуси и на техните съюзници - нещо, което той отрича.

"По тези ракети имаше ирански маркировки. За мен това сочи към Иран", каза американският генерал на пресконференция в Дубай.
Саудитска Арабия бързо подкрепи изявлението на Хариджан в изявление за АП.

Засега няма реакция от страна на Иран.

Саудитска Арабия съобщи, че е свалила ракетата на 4 ноември близо до международното летище на столицата Рияд. Саудитското външно министерство обяви, че при огледа на останките са били открити улики, доказващи ролята на Иран в производството на оръжието. Повече подробности не бяха дадени.

Саудитска Арабия съобщи за откриването на подобни доказателства и след свалянето на ракета, изстреляна от шиитските бунтовници в съседен Йемен на 22 юли, припомня АП.

Коментари
Коментари (0)
Коментирай
 
Добави Коментар