МОСВ: Няма превишение на нормите за радиоактивност в България

  • 10 ноември 2017 16:50

  • 2342
  • 1
МОСВ: Няма превишение на нормите за радиоактивност в България
©

Няма превишение на нормите за радиоактивност в България.

Това съобщиха от пресцентъра на Министерството на околната среда и водите във връзка с тиражирана информация, че радиоактивен облак с рутений 106 е преминал над България. От пресцентъра на МОСВ обясняват, че в периода 29 септември – 4 октомври в аереозолните проби от стационарните мониторингови пунктове от Националната система за мониторинг на околната среда (НСМОС) на Министерството на околната среда и водите е измерена специфична активност на техногенния радионуклид рутений-106. Данните от шестте пункта в Бухово, с. Яна, Бургас, Враца, Плевен и Монтана са били своевременно публикувани на страницата на Изпълнителната агенция по околната среда и водите (ИАОС) в раздел „Атмосферна радиоактивност“.

Експертите са уточнили, че измерените стойности са значително по-ниски от допустимата средногодишна специфична активност за рутений – 106, която е 1900 mBq/m3 съгласно Наредбата за основните норми за радиационна защита. На 6 октомври т. г. Агенцията за ядрено регулиране (АЯР) е обяснила, че в няколко европейски държави, между които и България, през последните дни са регистрирани следи от рутений-106 в атмосферния въздух.

Последвайте канала на

Филип Епитропов
2342 1

Свързани новини

Коментари 1

Добави коментар

2017.11.10 | 19:25

1
можеха да изчакат и коледа , пък тогава да кажат , или вината е в гражданите защото не четът всеки ден справките за радиацията

Добави коментар

Водещи новини