Харесайте facebook страницата ни

ЕС започва оценка на възможностите за използване на транспортната инфраструктура за военни цели

© pixabay.com

Европейската комисия /ЕК/ отправи днес предложение държавите в ЕС да започнат оценка на пречките за използването на гражданската инфраструктура за военни цели.

Предвижда се до март догодина държавите да изготвят списък с пречките, които следва да бъдат преодолени, за да може военни сили да бъдат размествани в ЕС при необходимост. Предвижда се новоизгражданата инфраструктура - пътища, мостове, железопътни линии, финансирани от ЕС, да бъдат проектирани за двойна употреба. Посочва се необходимостта от въвеждане на уеднаквени стандарти при строителството на инфраструктура.

Комисията отчита, че държавите имат право самостоятелно да преценяват дали да допускат движение на военни през техните земи, като целта на започващата днес инициатива е единствено да определи недостатъците от гледна точка на закона и на съществуващата физическа инфраструктура.

ЕК отбелязва, че с края на Студената война военните учения в Европа са станали по-редки, но предвид настоящата обстановка със сигурността е необходимо военните да могат да се движат бързо. Тази тема залегна и в приключилата вчера двудневна среща на министрите на отбраната от НАТО.

Коментари
Коментари (0)
Коментирай
 
Добави Коментар