30% повече приходи отчитат малките и средни предприятия

  • 10 ноември 2017 13:29

  • 753
  • 0
30% повече приходи отчитат малките и средни предприятия
© novini.bg

Приходите на 1438 малки и средни предприятия са нараснали с 30 на сто през 2016 г. спрямо предходната година. Това е заявила изпълнителният директор на Изпълнителната агенция за насърчаване на малките и средните предприятия (ИАНМСП) Мариета Захариева при обявяването на класацията "Гепард" за най-динамичните малки и средни предприятия в България, която е направена сред тези фирми по публични данни, съобщиха от Агенцията.

Фирмите са реализирали приходи за 17.324 млрд. лв., което е 18.4 на сто от БВП за миналата година. Нетната печалба е почти 1.2 млрд. лв., а активите им - 11.7 млрд. лв. От първите десет компании в класацията, шест са базирани в София и по една в Пловдив, Варна, Бургас и Благоевград. Продажбата на автомобили и части, производство на машини, търговията, транспортът, високите технологии и производството на облекла и текстил са секторите, в които са реализирани най-големите приходи. Търговията реализира ръст от 170.8 на сто, строителството - 150.2 на сто, транспортът - 97.8 на сто, информационните технологии - 91 на сто, облекло и текстил - 68 на сто.

Захариева е посочила, че трябва да се обогатят съществуващите инструменти в подкрепа на засилването на предприемаческия дух сред младите хора и да се гарантира, че програмите остават насочени към развитието на основни умения. Бизнесът иска да се въведе предприемачеството като част от програмите на всички етапи от обучителния процес. ИАНМСП и Министерството на икономиката работят да се опростят и намалят допълнително разходите за процедурите за започване на бизнес, да се намали административната тежест, да се улесни достъпът до финансиране и да се мотивират повече хора да развиват своите предприемачески инициативи. До момента от 187 предоставяни административни услуги, са предложени промени в 113, като от тях 67 броя такси са предложени за намаляване, а за 21 услуги таксата напълно отпада.

Мариета Захариева е наградила победителя в класацията - софийска компания, която е реализирала рекорден ръст приходи от 593.60 на сто за миналата година или общо 5.417 млн. лв. В нея са заети 12 служители. Тя е специализирана в изготвянето на цялостна концепция за системи за закотвяне на плаващи съоръжения на различни дълбочини. Участвала е в реализацията на яхтените пристанища Балчик и Созопол, на първото рибарско пристанище в Сарафово и в създаването на първия изкуствен подводен риф в акваторията на българското Черноморие. Компанията е била основният изпълнител в световноизвестния проект "Плаващите кейове" на Христо Явашев - Кристо на езерото Изео в Италия.

Последвайте канала на

Десислава Станева
753 0

Свързани новини

Коментари 0

Добави коментар

Добави коментар

Водещи новини