Валери Симеонов обясни как държавата ще бори демографската криза

  • 10 ноември 2017 12:43

  • 2766
  • 5
Валери Симеонов обясни как държавата ще бори демографската криза
© Булфото (архив)

За решаване на демографските проблеми на страната нашите усилия през следващите три и половина години са насочени към повишаване на раждаемостта, намаляване на младежката емиграция и за нова емиграционна политика. Това каза вицепремиерът Валери СимеоновВалери СимеоновВалери Симеонов е заместник министър-председател по икономическата и демографската политика до 16 в отговор на въпрос на народния представител Георги Гьоков относно политика за решаване на демографските проблеми на страната. България е загубила 30 процента от населението си за близо 30 години, посочи народният представител в своето изказване.

Планираме отпускане на помощ за раждане на трето дете, както и специална месечна финансова помощ на третото дете до навършване на пълнолетие. Обмисляме предоставяне на безлихвени жилищни заеми за млади семейства, както и нисколихвени или безлихвени заеми на млади хора с висше образование. Предлагаме отпускане на стипендии за млади хора, в наши или чужди престижни университети, които поемат ангажимент да работят в България. Искаме нова система за подбор на емигранти. По правило емигрантите трябва да са млади хора, нужни на страната специалисти, както и да са способни да се интегрират в България. Емигрантите от българската диаспора ще имат предимство да дойдат в страната, посочи Симеонов. Мерките ще бъдат прилагани комплексно, но за резултати ще може да се говори след десетина години, каза вицепремиерът.

В първите две седмици на нашето правителство бяха промени правилата за трудова мобилност и над 30 хиляди наши сънародници от Украйна и Молдова спасиха туристически сезон, посочи Валери СимеоновВалери СимеоновВалери Симеонов е заместник министър-председател по икономическата и демографската политика до 16. Имаме предложение за промени в правилата за получаване на "синя карта" за висококвалифицирани специалисти, кандидатстващи да работят в страната. Заедно с президентството, и по точно с вицепрезидента Илияна Йотова, и с Министерството на правосъдие се обсъждат промени в Закона за българската гражданство като срокът аз неговото получаване да се намали до шест месеца, каза Валери СимеоновВалери СимеоновВалери Симеонов е заместник министър-председател по икономическата и демографската политика до 16. За Коледа се надявам да пуснем полет до Одеса, допълни вицепремиерът.

Последвайте канала на

Константин Тодоров
2766 5

Свързани новини

Коментари 5

Добави коментар

2017.11.13 | 02:44

5
И как по точно ще спира младежите като се провикава на границата айде на големите заплати от 400 лева?????? Алоо лудият даже и бежанците не искат да останат във България.

2017.11.13 | 02:44

4
Ще я бори с...... лакардии....

2017.11.13 | 02:44

3
Малоумен тъпак !!!!! Много жалко че гласувах за такива скапани педали и ПРЕДАТЕЛИ!!!!
Гост

2017.11.13 | 02:44

2
Само като му видя суратя...

2017.11.13 | 02:44

1
точно заради такива като този педал младите хора бягат от тук . крадец окраде каквото може .

Добави коментар

Водещи новини