Над 2500 български малки и средни фирми работят в Румъния

  • 10 ноември 2017 12:03

  • 1681
  • 0
Над 2500 български малки и средни фирми работят в Румъния
© Булфото (архив)

В момента има около 2500 малки и средни компании с български капитал в Румъния и около 2100 работят с румънски капитал в България. Това обяви зам.-изпълнителният директор на Изпълнителната агенция за насърчаване на малките и средните предприятия (ИАНМСП) Румяна Цаканска на българо-румънски бизнес форум в "Интер експо център" в рамките на изложението "Месомания 2017", съобщиха от Агенцията.

"Това е доста добра статистика, като има тенденция да се увеличават българските фирми в Румъния, защото става въпрос за голям и сериозен пазар", посочва тя.

"Северната ни съседка е един от най-големите търговски партньори на България. Тя е на трето място като експортен партньор в рамките на ЕС след Германия и Италия и четвърти търговски партньор в света след Германия, Италия и Турция. Основните стоки, които България изнася за Румъния, са доста разнообразни: храни, нефтени масла, царевица, медикаменти и други, но стоките, внасяни от Румъния към България са коренно различни: автомобили, газ, стоки най-вече от автомобилната индустрия. Румънските фирми проявяват сериозен интерес към различни форми на партньорство с български фирми, с които да се развият отношенията за производствено коопериране и създаване на бизнес партньорства", посочва Цаканска.

Съветникът на министъра на икономиката Любомир Ганчев добавя, че двустранният стокообмен надхвърля 4 млрд. евро годишно. България изнася стоки за около 2 млрд. евро за Румъния.

Последвайте канала на

Мая Йорданова
1681 0

Свързани новини

Коментари 0

Добави коментар

Добави коментар

Водещи новини