Дълга декларация на БСП стана причина за нови разправии в парламента

  • 10 ноември 2017 09:37

  • 3558
  • 6
Дълга декларация на БСП стана причина за нови разправии в парламента
©

Дълга декларация на ПГ на БСП стана причина за нови разправии в парламента. Стигна се до отнемане на думата. Народният представител от БСП Валери Жаблянов, който е и зам.-председател на НС прочете декларация от името на партията по повод годишнина от събитията на 10 ноември 1989 г.

На 10 ноември се състоя не само поредния пленим на БКП, а беше началото на демокрацията в страната. Това е следствие на рухването на комунистическия режим и дало началото на прехода. България нямаше как да направи изключение от този преход.

БКП беше изправена пред предизвикателството да поеме път към демокрация, изграждането на ново общество, ревизия на грешките и изграждането на държавата на нови правила и принципи. Налагаха се бързи, смели и дълбоки решения. Управляващата партия взе редица важни решения. Беше създадена комисия за разследване на деформациите и икономическото състояние на страната. Беше избрано ново партийно ръководство. Беше сменено и името на БКП. Последваха преговори със СДС и се създадоха предпоставките за създаване на нов конституционен ред.

На този фон се появиха радикални движения и политически сили, стигна се до физическа саморазправа с политици.

В резултат на споразуменията на кръглата маса се стигна до общото решение между БКП и опозицията в лицето на партиите от СДС за свикване на Велико Народно събрание и изработване на нова Конституция. Би било обективно да се кажем, че българското общество и управляващата партия проявиха необходимия разум и успяха да избегнат най-рискованите моменти, които обстановката предполагаше. Извърши се мирен преход. Това е голямо постижение на политическите партии. Започна изграждането на демократичната политическа система в България.

Свикването на Велико Народно събрание беше безпрецедентен акт на консенсус. Бяха взети трудни решения и наслагването на негативните последствия, случили са по-късно, бяха неоправдани.

Няма как да си затворим очите пред новопоявили се политически радикали. Те предлагаха да не се приеме Конституцията, да се провеждат избори до пълната победа на демократичните сили, да се проведе приватизация, предлагаха разрушаване на колективния характер на селското стопанство. Голяма част от тези предложения бяха реализирани.

Няма как от българският преход да бъде изолирана икономическата промяна, тя беше част от него. Става дума за приватизацията. Историческата истина е, че тя беше извършена през второто демократично правителство на Иван КостовИван Костов През 1967 година завършва средно образование в 18-о СПУ "Кирил и Методий" (СОУ "Уилям Гладстон") -. През това време процъфтя организираната престъпност.

През 1997 година, най-критичния момент на българския преход, беше атакуван българският парламент. През тези години демокрацията не само оцеля, но и се разви. В хода на българския преход не веднъж бе издиган лозунг за забрана на политически партии...“

Тук депутатът беше прекъснат, тъй като пресрочи времето си с 2 минути.

Крум Зарков призова за обективност и напомни, че председателят на НС е пръв сред равни, и го посъветва да не позволява никой да му говори така.

Последвайте канала на

Мая Йорданова
3558 6

Свързани новини

Коментари 6

Добави коментар

2017.11.11 | 00:37

6
27 години другарите от бкп си крадат здравата и имитират демокрация!!!

2017.11.11 | 00:37

5
червената наглост няма край!

2017.11.11 | 00:37

4
на жабата мястото и е в блатото а на тази в помийната яма

2017.11.10 | 20:09

3
РЕВЕТЕ ЧЕРВЕНИ ПРЕСТЪПНИЦИ РЕВЕТЕ И МРЕТЕ

2017.11.10 | 20:09

2
Не е трябвало изобщо да му дава думата да плямпа мръсотии.
Другари !

2017.11.10 | 20:08

1
При този бюджет пътят е ясен: Младите към Терминал 2, възрастните към гробищните паркове. Вие продължавайте да си играете на декларации.

Добави коментар

Свързани видеа

Водещи новини