Министър Ангелкова връчи професионални удостоверения за придобиване на правоспособност на екскурзово

  • 09 ноември 2017 19:23

  • 1065
  • 0
Министър Ангелкова връчи професионални удостоверения за придобиване на правоспособност на екскурзово
© Министерство на туризма

Министър Николина АнгелковаНиколина Ангелкова Николина Ангелкова е министър на туризма. Родена е на 30 ноември 1979 г. Възпитаник е на Harvard връчи професионални удостоверения за придобиване на правоспособност за екскурзоводи на издържалите първия изпит за право за упражняване на професията по Наредба № 1 към Закона за туризма.

„Поздравявам ви за успешно издържания изпит. От труда и компетентността на екскурзовода до голяма степен зависи представата на туристите за страната ни и нейните забележителности и дали ще пожелаят да се върнат отново тук“. Това заяви министър Ангелкова по време на официална церемония в Министерството на туризма. Изпитът се провежда два пъти годишно. За първи път в България действа такъв подзаконов акт, който бе подготвен от министерството и подложен на широко обществено обсъждане. С него в нашето законодателство се създадоха нормативни изисквания за екскурзоводската дейност, която е изключително важна за добрата реклама на страната ни и високото качество на нейния туристическия продукт. Беше създаден и Регистър на правоспособните екскурзоводи като част от Националния туристически регистър, обясни министър Ангелкова. Тя призова екскурзоводите да бъдат активни в представянето на своите виждания за развитието на туризма. Ние ще разчитаме на вас, ако имате идеи, които да популяризират България по по-добър и успешен начин, и сме отворени към вашите предложения, заяви министърът на туризма.

Ангелкова подчерта, че екскурзоводството безспорно трябва да е сред професиите с високи стандарти за обективност. Това е важно, за да получават туристите точна и пълна информация за културно-историческите паметници, природните обекти и предимствата на България като дестинация. Министърът на туризма посочи още, че благодарение и на приноса на екскурзоводите броят на туристите в страната се увеличава устойчиво през последните години и вече е повече от населението й. До изпит за придобиване на правоспособност по професията "Екскурзовод" се допускат за участие всички кандидати, които отговарят на необходимите условия и са представили нужните документи по чл. 14 от наредбата. Първата допусната група е била от 62 лица. От тях на писмен изпит са се явили 46 души. Оценка „издържал“ са получили 25 екскурзоводи. Вторият изпит за придобиване на правоспособност ще се проведе в периода 23-24 ноември и 27-30 ноември 2017 г. в Министерството на туризма. До явяване са допуснати общо 45 души.

Последвайте канала на

Филип Епитропов
1065 0

Свързани новини

Коментари 0

Добави коментар

Добави коментар

Водещи новини