Пълната подкрепа на Тръмп за Саудитска Арабия е рискована

  • 09 ноември 2017 14:18

  • 1793
  • 2
Пълната подкрепа на Тръмп за Саудитска Арабия е рискована
© Getty Images/Guliver

САЩ са избрали на чия страна да застанат в новата криза, която заплашва да подпали Близкия изток. Но повече от подчертаната им подкрепа за Саудитска Арабия срещу общия враг Иран е много рискована, пише Франс прес, цитирана от БТА.

"Имам пълно доверие в крал Салман и престолонаследника на Саудитска Арабия, те знаят какво точно правят", заяви президентът на САЩ Доналд ТръмпДоналд Тръмп Доналд Тръмп - американски бизнесмен и политик Доналд Тръмп е роден на 14 юни 1946 г. в нюйоркския в туит от понеделник, в реакция на безпрецедентната чистка на министри, принцове и бизнесмени, проведена в събота в името на борбата с корупцията.

"Някои от тези, с които те се отнасят твърдо, от години обезкървяват страната си!", оправда американският президент мерките, предприети от саудитските власти.

В отговор на зададените въпроси за евентуални прекомерни действия при операцията, започната от престолонаследника Мохамед бин Салман, който е решен да утвърди властта си, Държавният департамент на САЩ само "насърчи" Рияд да съди заподозрените "справедливо и прозрачно".

Саудитска Арабия е отдавнашен съюзник на Съединените щати. Тръмп направи първото си посещение в чужбина именно в сунитското кралство, където бе посрещнат пищно през май. Точно там той призова за "изолиране" на шиитски Иран, за да се противодейства на нарастващото му влияние в Близкия изток.

Президентът на САЩ освен това първоначално подкрепи блокадата, която Саудитска Арабия наложи през юни на Катар - въпреки опитите за посредничество на собствената му дипломация.

Съюзът с една абсолютна монархия, управлявана досега от уахабизма, сурова версия на исляма, която е вдъхновила множество джихадисти, обаче бе оправдан отчасти и със "стабилността", която тя въплъщаваше.

Сега последните решения на 32-годишния престолонаследник рискуват, тъкмо напротив, да "подхранят политическата нестабилност", предупреждава Барбара Славин от мозъчния тръст Атлантически съвет. Макар че неговата програма "Визия 2030" за модернизиране на икономиката и либерализиране на обществото е "достойна за похвала", желанието за реванш на клоновете на кралското семейство, които се оказаха на прицел, вече тегне над Рияд, казва Славин пред АФП.

Старият 81-годишен крал и амбициозният му син "скъсаха с традиционната политика на консенсус". "Има опасност резултатът да се окаже едно далеч по-нестабилно кралство, с все по-импулсивна и непредвидима политика", допълва изследователят Брус Ридъл в статия за Института Брукингс.

"Земетресение"


Както обобщи на пресконференция тази седмица Лори Плоткин Богарт от Вашингтонския институт, "земетресението от уикенда вероятно не е приключило".

Още повече че сега напрежението ескалира и на регионалната сцена. И на нея САЩ отново са на страната на Саудитска Арабия.

Така американският Държавен департамент не намира нищо нередно в оставката на ливанския премиер Саад Харири, която според много политически наблюдатели е продиктувана от Рияд. Харири я обяви в саудитската столица, порицавайки "доминацията" на шиитското движение Хизбула над Ливан. Шиитското движение е коалиционен партньор на Харири, но и близък съюзник на Техеран.

Тази постановка прикрива "един реален риск от нова война в Ливан", предупреждава Барбара Славин.

От този уикенд напрежението между Иран и Саудитска Арабия се повиши с още една степен. В центъра на новия спор е съдбата на Ливан и особено на Йемен, разкъсван от конфликт, в който двете влиятелни държави подкрепят противоположни страни и довел до тежка хуманитарна криза.

Саудитският престолонаследник обвини Иран в "пряка военна агресия", след като в събота подкрепяните от Техеран йеменски бунтовници хуси изстреляха ракета към летището на Рияд. Постоянната представителка на САЩ в ООН Ники Хейли също хвърли вината върху иранския режим. Отговорът бе получен вчера под формата на предупреждение: ако си играят с огъня, саудитците ще си "счупят зъбите" в иранската "мощ".

"Фиксацията на Мохамед бин Салман върху Иран, неговата опустошителна война в Йемен, вендетата му срещу Катар и тази безпрецедентна чистка" са "изключително рисковани решения, които могат да се обърнат срещу него", смята Славин, която определя "безусловната подкрепа на Тръмп" като "много притеснителна".

Какви са мотивите за тази поддръжка? Освен общата кауза срещу Техеран, "той бе поласкан" от посрещането, което получи в Рияд. Тръмп се вслушва и в своя зет и съветник Джаред Къшнър, който е изградил тесни връзки с Мохамед бин Салман, и освен това "очаква печеливши договори за американските компании", анализира изследователката в момент, когато президентът на САЩ ухажва саудитците, за да ги убеди да изберат Уолстрийт за излизането на борсата на петролния гигант Арамкоа.

"Администрацията на Тръмп обвърза Съединените щати с буйния млад престолонаследник", казва и Брус Ридъл, "и изглежда не осъзнава опасностите", които "обаче нарастват от ден на ден".

Последвайте канала на

Константин Тодоров
1793 2

Свързани новини

Коментари 2

Добави коментар
Крум Усаински-Крупник

2017.11.14 | 17:31

1
Цървули!!!САЩ ще смачкат Иран,който също е една изостанала теократична държава,ръководена от религиозни фанатици!!!Прекият сблъсък между Иран и Саудитска Арабия,ще елиминира Иран като потенциална заплаха за Израел и ще наложи волята на САЩ в Региона!!!

2017.11.14 | 17:31

2
Саудитска Арабия не са ли изостанали интелектуално щом още правят публични обезглавявания и чак тази година дадоха права на жените ?

Добави коментар

Водещи новини