Лечението на раните е по-бавно, ако са получени нощем

  • 09 ноември 2017 13:22

  • 5984
  • 0
Лечението на раните е по-бавно, ако са получени нощем
© Pixabay

Ако се порежеш или получиш изгаряне денем, раните зарастват по-бързо, отколкото ако са получени нощем. Това показват резултатите от изследване, цитирани от Франс прес.

Това разкрива значението на биологичния часовник за лечението.

Откритието може да намери приложение в хирургичните интервенции и да осигури мишени за нови терапевтични методи, които ускоряват лечението, прецениха експерти по молекулярна биология от Кембриджкия университет в Англия. Получените резултати за пръв път показват как нашият биологичен часовник въздейства върху кожни клетки при лечението.

Според проф. Джон О'Нийл от университета, това би могло да означава, че човешкият организъм е еволюирал, за да се ускори лечението му денем, когато рискът от наранявания е много по-голям. Циркадният ритъм на практика регулира дейността на всички клетки в човешкия организъм в съответствие с 24-часов цикъл, който е определящ за много биологични процеси, като напремир съня, хормоналната секреция, метаболизма.

Извършени в лабораторна среда тестове с човешки кожни клетки, фибробласти и кератиноцити - клетки, които формират горния слой на епидермиса, както и с мишки, показаха, че денем раните зарастват почти два пъти по-бързо. Що се отнася до изгарянията, учените стигнали до същите заключения, след като проучили медицинските досиета на 118 пациенти с изгаряния, които били настанени в болници в Англия и Уелс.

Изгарянията отнемат с 60 на сто повече време за лечение, ако са получени нощем, между 20 ч. вечерта и 8 ч. сутринта. Тогава лечението им отнема средно 28 дни. В случай че са получени денем, между 8 ч. сутринта и 20 ч. вечерта, лечението им продължава едва 17 дни.

Последвайте канала на

Мая Йорданова
5984 0

Свързани новини

Коментари 0

Добави коментар

Добави коментар

Водещи новини