ДПС към управляващите: Не посягайте на хляба на земеделските производители

  • 09 ноември 2017 11:16

  • 1517
  • 1
ДПС към управляващите: Не посягайте на хляба на земеделските производители
© Novini.bg (архив)

Не посягайте на хляба на земеделските производители и тютюнопроизводители. Спомнете си какво е казал народът - никой не е по-голям от хляба. Това заяви в парламентарната зала Хасан АдемовХасан Адемов Хасан Адемов е роден на 24 януари 1953 година в град Исперих, България. През 1979 година завършва в декларация от името на ПГ на ДПС.

Той посочи, че повод за декларацията е намерение на правителството от началото на 2018 г. да увеличи "драстично и безпрецедентно" с 60 процента - от 300 на 480 лв., минималния размер на осигурителния доход на регистрираните земеделски производители и тютюнопроизводители.

Този акт на посегателство върху джоба на земеделските производители и тютюнопроизводители води своето начало от 2009 г., заяви Адемов. По думите му в първия бюджет на ДОО на правителството на ГЕРБ минималният размер на осигурителния доход е увеличен от 130 на 240 лв. Като резултат регистрираните производители само за една година са намалели с 30 000, каза Адемов. През 2016 и 2017 г. минималният размер на осигурителния доход е 300 лв. при дължими месечни вноски 87 лв. и годишни разходи в размер на 1054 лв., заяви той. През 2018 г. при предложения минимален осигурителен доход от 480 лв. размерът на месечните дължими суми за социално и здравно осигуряване е 145.44 лв., а на годишна база ще е 1745 лв. Това е ръст с 690 лв. спрямо 2017 г., посочи Адемов.

Темповете на растеж на разходите за социални и здравни осигуровки са несъразмерни спрямо растежа на приходите от продажби от дейността на земеделските производители, заяви Адемов. Като се има предвид, че в по-голямата си част структурата на тези стопанства са от рода на семейни ферми и ако трябва да се осигуряват и другите членове на семейството, ангажирани във фермата, тежестта на разходите за осигуровки расте два или три пъти, посочи той. Според него вероятно голяма част от земеделските производители ще потърсят спасение в сивия сектор и без никаква социална защита.

Хасан АдемовХасан Адемов Хасан Адемов е роден на 24 януари 1953 година в град Исперих, България. През 1979 година завършва попита защо се търси финансова стабилност и баланс само от земеделските производители, при положение че общият дефицит в бюджета на ДОО е близо 4.2 млрд. лв. Всички фондове на ДОО с изключение на фонд трудова злополука и професионална болест генерират дефицит, който се балансира с трансфер от държавния бюджет, заяви Адемов.

"Работниците в сектор земеделие са жертва на недалновидни решения и дълготрайна финансова несигурност. Днес сектор земеделие е печално известен с непривлекателните си работни места, с ниските доходи от реализираната продукция, с неблагоприятните условия на труд, с нискоквалифицирана и слабо мотивирана работна сила, както и със сезонния характер на заетостта, несигурната работа и слабото покритие от системата за социална сигурност", посочи Адемов.

Земеделските производители и тютюнопроизводители нямат огромни трактори, комбайни и едър селскостопански инвентар, с който да блокират пътища, но имат силно чувствителна и ранима душевност, която вече е изпълнена с гняв и готовност да отстоява своите социални права, каза още Адемов.

Последвайте канала на

Константин Тодоров
1517 1

Свързани новини

Коментари 1

Добави коментар
Бургазлия

2017.11.10 | 11:47

1
Никой не им пречи да си сеят тютюна.Защо останалите Българи трябва да им дават допълнително пари за да произвеждат отрова?

Добави коментар

Водещи новини