Нинова: Бюджет 2018 е паралелният бюджет на паралелната държава (видео)

  • 09 ноември 2017 10:53

  • 3047
  • 6
Нинова: Бюджет 2018 е паралелният бюджет на паралелната държава (видео)
© Novini.bg (архив)

Бюджетът за 2018 г. на "Борисов" 3 е паралелният бюджет на паралелната държава - нека народът знае, че той има алтернатива. Това каза лидерът на БСП Корнелия НиноваКорнелия НиноваКорнелия Нинова е български политик от БСП, член на Парламентарната група на Коалиция за по време на дебатите по проекта за държавен бюджет за 2018 г. на първо четене.

Традиционно при гледане на бюджет в Народното събрание управляващи и опозиция се позоваваме на числа, проценти, разменяме алтернативни разбирания за БВП, дефицит, бюджетно салдо. Един разговор, който заслужава уважение. Предлагам ви днес друг подход за дискусията. Даже се позоваваме на думите на министър Владислав ГорановВладислав Горанов Владислав Иванов Горанов е министър на финансите. Роден е на 30 април 1977 г. През 1999 г. завършва, който каза, че това е бюджет за народа. Предлагам ви да погледнем на бюджета не от ваша, не от наша гледна точка, а от гледна точка на тези, за които го правим, призова Нинова. По думите й според изследване хората казват, че образование, здравеопазване, доходи и сигурност са четирите политики, по които очакват решения от политическата класа.

Нинова попита дали бюджет 2018 г. предлага решение на проблема с достъпа до здравеопазване. Според нея в сектора няма политики за общинското и районното здравеопазване.

Като втори проблем в сектор "Здравеопазване", тя избори скъпите лекарства. Има ли в този бюджет решение на това? Не, няма. Нещо повече – предвиждате увеличение в политиката по лекарства и медицински изделия с 32 хил. лв., а за администрация 1 млн. и 600 лв. Хората не се тревожат от администрацията, а от цените на лекарствата, заяви Нинова.

По думите й трети проблем в сектора е недостигът на медицински сестри и лекари. „ма ли решение на този проблем? Нищо подобно. Няма като предложение. Ето какво ни казват хората: "Искаме тези три проблема да решите", ето какво казва правителството на Бойко Борисов: "Не".

Проблемите на хората не са решени в този бюджет. Второ - образование и наука – казвате, че е станала там реформа – защо резултатът от тази реформа е увеличаване на броя на напусналите деца в последната година? Значи тази реформа не дава ефекта, който сте очаквали. Значи има нещо сбъркано. Значителен брой деца не тръгват на училище. Бюджетът предлага ли решение – не. Няма увеличение на средствата за първокласници. Второ – неравенствата между училищата в страната. Има ли предложение за решение на този проблем в бюджета – не, няма. Неравенствата между училищата в страната остават същите, защото принципът е същият – парите следват ученика, заяви лидерът на БСП.

По думите й трети проблем в сектор "Образование" е липсата на необходими кадри за икономиката. Бюджетът предвижда ли политика, която да обвърже средно и висше образование за нуждите на икономиката? Не. Средствата за държавните висши училища са увеличени с 20 млн. и те покриват само разликата в минималната работна заплата. Нищо повече. Тук доброто, което предлагате е увеличението на заплатите на учителите, заяви Нинова.

Според нея в бюджета липсва политика за наука. Това, което предлагате на БАН като увеличение също е само покриване на разликата в минималната работна заплата, допълни тя. Трета тема, която хората сочат в тези изследвания – доходи и бедност. Относителният дял на разходите за социални плащания намалява. Какви са проблемите тук? Да ги видим с реалните очи на хората, призова Нинова.

Тези 8 хил. са онези можещи, знаещи, които са се развили добре, само че на фона на това 3 млн. са със 670 лв. Между тях няма ли инженери, лекари, умни хора, професионалисти? Сигурно има, коментира Нинова. Тя отчете, че има работещи бедни. Как се решават тези проблеми в бюджета? Хайде да поговорим какво замразявате. Замразявате размера на еднократна помощ при бременност, еднократна помощ при раждане, еднократна помощ при раждане на близнаци, посочи Нинова.

По думите й замразява се помощта за хората с увреждания, за децата с увреждане, доходите и пенсиите. Що за социален бюджет е това? Виждате ли какви групи хора замразявате – хората с увреждания, майките. За каква демографска политика говорите, заяви лидерът на БСП. Тя попита кой проблем се решава с 4 лв.

"Сигурност" е последната тема. Този бюджет решава ли основните проблеми в тема "Сигурност"? Не, заяви Нинова. По думите й Министерството на отбраната има нужда от 6000 души. Според нея ситуацията в МВР е сходна. Средствата за оперативна и бойна подготовка са недостатъчни, подчерта тя. По четирите въпроса бюджетът на правителството "Борисов 3" не предлага нито едно решение, добави лидерът на БСП.

Това е бюджет на застоя. Това е паралелният бюджет на паралелната държава, държавата на управляващите, която гледа от високо, която не иска да вникне в ежедневния живот на хората. Паралелният бюджет не е съсредоточен в живия живот. Това е бюджет 2018 г. Има ли друга възможност? Има, разбира се, и не кърпене на последиците от проблемите, а промяна на моделите. Това не е единствено възможният бюджет. Ние от "БСП за България" ще го внесем между първо и второ четене. Нека народът знае, че бюджетът на правителството "Борисов" 3 има алтернатива, каза още Корнелия НиноваКорнелия НиноваКорнелия Нинова е български политик от БСП, член на Парламентарната група на Коалиция за.

Последвайте канала на

Константин Тодоров
3047 6

Свързани новини

Коментари 6

Добави коментар
stojan chadziev

2017.11.10 | 12:39

6
Bez vas dr. Ninova,zivotat na balgarina ste bade po dobar,vie ste nepotrebni na Balgaria.
Gouvv

2017.11.10 | 12:39

5
Вие госпожа курова ще спрете ли с провокациите не сте интересна сигорно правите така за тъпия ректинг от кото няма да имате полза

2017.11.10 | 12:38

4
Поредните брътвежи на едно кукуригу.

2017.11.10 | 12:38

3
БСП ВИНАГИ СА ЖИВЕЛИ В ПАРАЛЕЛНА ДЪРЖАВА
някой си

2017.11.10 | 09:13

2
офффффф
stojan chadziev

2017.11.10 | 05:55

1
Vseo Dajna brantija,ve4e ne znae za kakvo stava vapros,mele gluposti.

Добави коментар

Свързани видеа

Водещи новини