Горанов: Бюджет 2018 е за 100% от българските граждани, а не за 80% (видео)

  • 09 ноември 2017 09:55

  • 3865
  • 1
Горанов: Бюджет 2018 е за 100% от българските граждани, а не за 80% (видео)
© Канал 3

Този бюджет е за 100 процента от българските граждани, а не за 80 процента от тях. Това заяви министърът на финансите Владислав ГорановВладислав Горанов Владислав Иванов Горанов е министър на финансите. Роден е на 30 април 1977 г. През 1999 г. завършва в парламентарната зала при представянето на проекта за държавен бюджет за 2018 г. Министърът определи проектобюджета като "изпълним бюджет, който се грижи през разходната част за младите, осигурява, макар и не винаги достатъчно за тези, които сами не могат да се грижат за себе си, възрастните хора и без да отнема от активните - тези, които създават блага".

По думите на Горанов създадените от гражданите блага, които бюджетът преразпределя за следващата година, са повече. Те са повече и бюджетът през приходната част ще преразпредели близо 40 млрд. лв., каза той. По думите му се очаква БВП да достигне за пръв път над 100 млрд. лв. и да възлезе на около 106 млрд. лв. Според Горанов средствата са повече, независимо че в изпълнение на доктрината, която изповядват управляващите и в изпълнение на предизборна програма, не се променят данъците. Единствената параметрична промяна, свързана с данъците, е достигането на минималните акцизни ставки на тютюна, допълни той. По думите му съгласно договорения със социалните партньори график осигурителната вноска за фонд пенсии ще нарасне с един процент през 2018 г.

"За нас е важно съществуващият модел на данъчна политика да бъде запазен. Чуха се много доктринални теми, свързани с неравенството и начините за неговото преодоляване. Аз бих приел като искрени тези желания, ако те биха действително довели до равенство", коментира Горанов. Ролята на бюджета обаче е да изглажда неравенствата и да стимулира равния шанс на хората, допълни той.

"Идентифицирахме като проблем - качеството на работната сила. Следващата година продължаваме да инвестираме в човешките ресурси. Да, загубихме много време, трябваше по-рано да направим инвестиции в качество на средното образование, да вкараме инициативните, по-добре обучените, най-добрите висшисти в класната стая. Закъсняхме с това, плащаме тази цена", заяви Горанов.

Състоянието на пазара на труда е такова, че на практика няма безработица, има свободни работни места, за които не могат да бъдат намерени служители, каза Горанов. По думите му нивата на безработица са исторически ниски.

Освен качеството на работната сила сме предвидили и оптимизиране на модела на финансиране на средното образование, така че да отчитаме повече фактори, а не само броя на децата в училище. Смятаме, че по този начин част от слабостите на системата ще бъдат преодолени, заяви той.

Инвестираме допълнително и в здравеопазването, въпреки че не се е родил този, който ще напише вярната рецепта как да излекуваме болното българско здравеопазване, заяви Горанов.

По отношение на разходите за заплати - има увеличение в доста сектори, не е на калпак, посочи министърът. Доходите в България са по-ниски от тези в държавите, към които се стремим, посочи той. Но не бюджетът е този, който увеличава доходите, той преразпределя и то доста под 40 процента, допълни той.

Ако искате да преразпределяме повече, трябва да се върнем към вашата позиция за увеличение на данъците, обърна се към левицата Горанов. Да приемем, че понякога тези 80 процента взимат превес във вас и се чуват и неверни тези, коментира Горанов. "За 80-те процента не е моя реплика и независимо колко добронамерено е изведена от контекста или в контекста, тя е оценка за състоянието на българската демокрация", допълни той. Бюджетът е част от демокрацията, той е еманацията на отношението на управляващите към управляваните, заяви Горанов. Това, което решаваме днес, е как да похарчим чуждите пари, каза той.

Намалението на дефицита трябва да бъде цел, трябва да продължим да го намаляваме, посочи Горанов. Трябва да свикнем, че трябва да се простираме според чергата, и за следващата година сме предвидили намаление на дефицита по консолидираната фискална програма, каза той. Според него това ще помогне и да се намали дългът.

През годините ще правим само падежи на дългове, а няма да емитираме нови такива на международните пазари, заяви министърът.
Виждам, че сте заредени с положителни емоции, тъй като бюджетът беше определен като крайно ляв, обърна се той към групата на БСП.

Последвайте канала на

Константин Тодоров
3865 1

Свързани новини

Коментари 1

Добави коментар

2017.11.10 | 05:47

1
Да, ама не!

Добави коментар

Свързани видеа

Водещи новини