БСП готви първия удар срещу ГЕРБ, властта обаче засега не се клати

  • 08 ноември 2017 14:31

  • 6181
  • 4
БСП готви първия удар срещу ГЕРБ, властта обаче засега не се клати
© Министерски съвет

БСП се закани да внесе вот на недоверие срещу правителството на Бойко БорисовБойко Борисов Бойко Методиев Борисов е министър-председател на Република България. Роден е на 13 юни 1959 г заради липсата на борба с корупциятa, което, според опозицията, е достатъчен повод за оставка. Левицата може да използва скандалите като Кумгейт и Суджукгейт, за да докаже, че този кабинет е в невъзможност да се справи с порочните практики.

Двата случая бяха удобен повод БСП да нападне ГЕРБ. Въпреки силния си отзвук обаче Кумгейт и Суджукгейт не разклатиха правителството. Може би заради светкавичната реакция с подаването на оставки или защото Борисов бе достатъчно убедителен, че ГЕРБ не търпи подобни действия от страна на свои членове. И в крайна сметка ГЕРБ тушира напрежението. Това е достатъчно показателно, че евентуален предстоящ вот на недоверие заради корупция няма да има успех.

От думите на ръководството на БСП стана ясно, че левицата е наясно, чe темата за вота на недоверие е обширна. “Червените“ вече стартираха и преговорите с ДПС, ще търсят подкрепата и на "Воля". Очертани бяха четири възможности – вот на недоверие заради провал в борбата с корупцията, политиката в здравеопазването и демографската сфера и несъгласие със случващото се в сектор сигурност и отбрана. Последната възможност би била най-основателна за искане на вот на недоверие. Там се видяха реални пробойни, откакто ГЕРБ и Обединените патриоти поеха управлението на страната. От една страна е масовото недоволство на полицаи и пожарникари за условията на работа, а от друга – проблемът със закупуването на нови самолети, липсата на ясна политика кое е приоритет в отбраната и не на последно място – отказът на летците от авиобаза Граф Игнатиево да изпълнят дневните тренировъчни полети. Тук може да споменем и неспирните критики на БСП за неефективната охрана на границата.

Междувременно ДПС ще използва вота, за да заяви още веднъж нетърпимостта си към участието на Обединените патриоти във властта. Въпреки заканите на БСП и ДПС да громи властта, управляващите всъщност не изглеждат особено притеснени. Премиерът Бойко БорисовБойко Борисов Бойко Методиев Борисов е министър-председател на Република България. Роден е на 13 юни 1959 г оцени правото на опозицията да иска вот на недоверие, но се усъмни, че по този начин БСП рискува председателството ни на Съвета на Европа. „Ако допуснем, че целта им е да мине, това означава да се озовем без парламент по време на председателството”, заяви той. Според Цветан ЦветановЦветан ЦветановЦветан Генчев Цветанов е роден на 8 април 1965 г. в София. През 1987 година Цветанов постъпва на работа пък искането на БСП е обречено. „Това ще бъде една загуба на време и демонстрира политическа незрялост“, категоричен бе на свой ред председателят на ПГ на ГЕРБ.

Политиците ясно си дават сметка, че никой досега не е успял да се пребори с корупцията. Всяка власт замаскира борбата с корупцията със закони и амбициозни обещания, но реалните действия няма. Затова е сигурно, че ГЕРБ ще се подготви с убедителни аргументи срещу искането за недоверие към правителството. Партията на Борисов ще изтъкне и приемането на първо четене на антикорупционния закон. Освен това ще бъдат изложени и тези, че по времето на ГЕРБ има спад на контрабандата, увеличаване на постъпленията в хазната. Ще се изтъкне и доброто икономическо развитие и приветствията за това от чужбина. Управляващите ще извадят също примери за корупция по времето, когато БСП и ДПС са били на власт, било то при Пламен Орешарски или Тройнага коалиция. А примерите за спорни сделки, лични облаги никак не са малко. Така пленарната зала навярно ще се превърне в арена на взаимни нападки и броене на корупционните случаи при едните и при другите, в случай че опозицията избере точно тази тема. А истината е, че всички правителства са длъжници на обществото, защото не успяват да отговорят на очакванията на хората за повече справедливост.

Иначе каквато и да е темата на искането за оставка на правителството, то са необходими 121 гласа. В случая те не достигат на БСП и ДПС и ще бъдат недостатъчни дори и с подкрепата на партията на Веселин Марешки.

Последвайте канала на

Борислава Бибиновска
6181 4

Свързани новини

Коментари 4

Добави коментар

2017.11.09 | 15:19

4
Само губене на време. Очакваме да видим, по време на председателството какви ще ги изядат... То магарето, кога си не покаже магарещинията пред хора , къде другаде....?
оня с коня

2017.11.09 | 15:18

3
Герб да се махат. Мутри и мафиоти движени от дявола Сорос. Не ни трябват предатели. Откакто дойдоха на власт пари в народа няма. Намразихме се разделихме се , все повече заприличваме на американското общество. Тъпи отчуждени на никой не му пука за никой.
Веселин Василев

2017.11.09 | 15:18

2
Когато БСП разбере, че трябва да промени тактиката си може би ще има успех.Стига джавкания.

2017.11.09 | 15:18

1
нека се разклати, нека падне - пак ще ги избереме с още по-голямо мнозинство

Добави коментар

Водещи новини