Новият Nissan LEAF: по-красив, по-интелигентен и с по-голям пробег

  • 08 ноември 2017 14:16

  • 2716
  • 2
Новият Nissan LEAF: по-красив, по-интелигентен и с по-голям пробег
©

Новият Nissan LEAF пристигна в България броени дни след световната си премиера. Той дойде, за да замени първото поколение на модела, с което се бе доказал като най-продавания електрически автомобил в света.

Nissan го описват като "най-модерния в света масов електрически автомобил" и "икона за визията за интелигентна мобилност на компанията", което изобщо не е далече от истината, защото красивият модел на марката е най-свежото листо на електрическото клонче и цъфти от технологии. Ние бихме допълнили, че новият LEAF се вписва идеално в елегантното семейство Nissan, което през последните години разви по чудесен начин стила си и днес е едно най-добре изглеждащите на улицата.

Освен с хубост, LEAF се гордее с интелигентност. С него японската марка въвежда най-модерните системи за подпомагане на водача, разработени през последните години в Йокохама. Една от тях е така нареченият e-Pedal: тя трансформира начина, по който караме, позволявайки на шофьора да потегля, ускорява, намалява и спира, единствено регулирайки натиска върху педала на газта. Когато вдигне крака си от него, системата автоматично задейства регенеративни и конвенционални спирачки, които постепенно спират колата на място. Тя остава така дори и спряла на стръмен наклон нагоре докато не натиснете отново газта. Разбира се, конвенционалният педал на спирачките все още трябва да се използва при ситуации, налагащи агресивно спиране, напомня производителят.

Nissan Intelligent Mobility e проектът на компанията, който "предефинира бъдещето на шофирането". В него автомобилът вече е повече от начин за придвижване – той е част от обществото. Основната точка в проекта е така нареченият "e-powertrain", който предлага подобрена енергийна ефикасност, по-висок въртящ момент и по-голяма мощност за по-добра динамика. В допълнение на тази нова задвижваща единица идва високотехнологичният пакет литиево-йонни батерии, които осигуряват както още мощност, така и по-голям капацитет за съхранение на енергия. Линейното ускорение вече е с мощност от 110 кВт, въртящият момент е увеличен до 320 Нм, а пробегът вече е 378 км с едно зареждане.

Новият Nissan LEAF разполага с три основни нови технологии за интелигентно шофиране. Първата е високотехнологичната система за подпомагане на водача ProPILOT. Използвана при движение в една лента на магистрала, тя улеснява шофирането, прави го по-спокойно и сваля напрежението от водача. Втората, ProPILOT Park, променя начина, по който хората мислят за паркирането. Когато я включите, тя поема контрола върху завиването, ускорението, спирането и избора на предавка, за да насочи автоматично автомобила в паркомястото. Така паркирането вече не е затруднение, а лесна задача, която колата изпълнява изключително прецизно. Третата, за която говорихме в началото, e-Pedal, е още по-революционна и променя начина, по който шофираме.

Клиентите ще се възползват и от новоразработен интерфейс на приложението за смартфони, което позволява на собствениците да следят заряда на батерията на своя нов Nissan LEAF, да откриват най-близката до местоположението си зарядна станция или да охладят автомобила до идеалната температура преди потегляне.

Дизайнът на новия Nissan LEAF е напълно различен от този на първото поколение и е вдъхновен от концептуалния автомобил IDS, който за пръв път бе показан на Автомобилен салон Токио 2015. Предната част се отличава с характерната "V-motion" радиаторна решетка и подсказва, че LEAF е роднина с други световни бестселъри на Nissan, каквито са X-Trail и Qashqai. Синият цвят на радиаторната решетка обаче, нов отличителен знак за електрическите автомобили на Nissan, го разграничава от другите модели на марката. Плаващият покрив добавя стил и усещане за движение. Елегантните LED фарове се отличават с характерния бумеранг дизайн на Nissan.

Интериорът също е напълно различен от досегашния и идва с доста по-висококачествени материали. Дизайнът е изчистен, без да е лишем от всичко необходимо: воланът е с плоско дъно, всички шевове по таблото, волана и седалките са сини, а централният дисплей е пораснал до 7 инча и идва с нова конфигурация, от която можете по-удобно да управлявате основните функции като технологията Safety Shield, да следите заряда на батерията и да гледате кое действие колко ток харчи. В някои държави в автомобилите, оборудвани с навигация, към инфотейнмънт системата са добавени функциите Apple CarPlay и Android Auto.

Никой не се съмнява, че новият LEAF ще е достоен наследник на първото поколение, защото е по-красив, по-умен, има по-голям пробег и е по-мощен. Какво повече може да иска човек от електромобил?

Последвайте канала на

Novini.bg
2716 2

Свързани новини

Коментари 2

Добави коментар
данъкоплатец

2017.11.24 | 18:36

2
Разбрах! Автомобил на изплащане по-скъп от апартамент на изплащане. Това е то благополучието на днешния българин.
koceto

2017.11.09 | 20:29

1
a ne6to za cenata

Добави коментар

Водещи новини