Бременните, които редовно ядат риба, "подхранват" способностите на децата си

  • 08 ноември 2017 13:48

  • 3207
  • 0
Бременните, които редовно ядат риба, "подхранват" способностите на децата си
© Pixabay

Децата на жени, които редовно са консумирали риба през бременността, имат по-добри езикови и комуникативни способности, пише в. "Дейли експрес", позовавайки се на резултатите от норвежко изследване.

Много бъдещи майки избягват черупчести мекотели и някои други морски дарове, опасявайки се от хранително отравяне. Настоящото проучване обаче показва, че рибата наистина е полезна храна за мозъка за потомството.

За целите на изследването специалисти от норвежкия Институт по обществено здраве са наблюдавали близо 2250 жени и техните потомци, проследявайки периода на бременността и развитието на бебетата от първата до петата им година.

Изследователите са установили, че децата на бременните жени, които редовно са консумирали риба, имат най-добри езикови и комуникативни способности на една година, както и на 5-годишна възраст.

Според специалистите омега-3 мастните киселини в рибата допринасят за развитието на тези умения още в майчината утроба. Благоприятен ефект оказват почти всички видове риби, с изключение на тези, които могат да съдържат повишени количества живак, например тон и щука.

Последвайте канала на

БТА
3207 0

Свързани новини

Коментари 0

Добави коментар

Добави коментар

Водещи новини