Откриха останки на най-древните предшественици на човека

  • 08 ноември 2017 10:11

  • 7875
  • 2
Откриха останки на най-древните предшественици на човека
© Pixabay/Архив

Фосилизирани зъби на два изчезнали вида създания, които са най-древните предшественици на повечето съвременни бозайници, включително и на човека, бяха открити в южната част на Англия, съобщи Би Би Си.

Зъбите принадлежали на подобни на земеровки животни с крака на динозаври. Учените определиха възрастта им на 145 милиона години. Това са несъмнено най-старите фосили на бозайници, предшественици на хората.

Останките били намерени от студента Грант Смит в скалите по крайбрежието на Суонидж, графство Дорсет. Доктор Стив Суийтман от университета в Портсмут проучи древната находка.

Животните били малки по размери и имали козина. Вероятно те се появявали под прикритието на нощта. Един от тях, за който експертите предполагат, че е ровещ бозайник, се хранел с насекоми, докато по-големият е ядял и растения. Зъбите им били много развити.

"Освен това те са много износени, което подсказва, че видовете, към които те принадлежали, живеели добре", каза доктор Суийтман.

Един от новооткритите видове беше кръстен Durlstotherium newmani на съдържателя на местен пъб Чарли Нюман, който е и колекционер на фосили. Другият вид получи името Dulstodon ensomi, на местния палеонтолог Пол Енсъм.

Последвайте канала на

БТА
7875 2

Свързани новини

Коментари 2

Добави коментар

2020.03.19 | 08:11

2
Това са македонци, от тях тръгва всичко!
е

2017.11.08 | 11:43

1
Значи, сега...българите и те си живеели добре, щото са с много износени зъби, пък някои даже и нямат...

Добави коментар

Водещи новини