Вицепрезидентът на Еврейския конгрес: Българското общество е спасило своите евреи

  • 08 ноември 2017 08:09

  • 2438
  • 0
Вицепрезидентът на Еврейския конгрес: Българското общество е спасило своите евреи
© Нова телевизия

Нито едно събитие не може да се разглежда само за себе си, то се развива в някаква среда и социална, и историческа. А българското гражданско общество е спасило своите евреи.

Това коментира в студиото на „Здравей, България“ по Нова телевизия вицепрезидентът на Световния еврейски конгрес Емил Кало.

Дебатът за това бе предизвикан след изказване на говорителката на руското външно министерство Мария Захарова.

Според думите ѝ през Втората световна война руските войници са предотвратили депортацията на евреите от България. А това ги спасили от гибел.

„През ‘45-а година делегацията на българското еврейство на Световния еврейски конгрес в Лондон заявява: „Ние сме живи благодарение на българския народ и героичните победи на обединените армии". Това за мен изчерпва темата един път завинаги”, коментира Кало.

По повод въпроса има ли тенденция за приписване на заслуги по спасяването на евреите, експертът заяви:"Стига вече, оставете спасените на мира! Този акт на спасение стана повод за безкрайно неприятни антисемитски коментари“.

Междувременно изказването на Захарова провокира депутатът от БСП Иво Христов да заяви, че думите на говорителката са извадени от контекста. Целта е да се избегне основната тема, която е оскверняването на руските паметници в България.

Последвайте канала на

Веселина Спасова
2438 0

Свързани новини

Коментари 0

Добави коментар

Добави коментар

Водещи новини