Федерика Могерини призова Конгреса на САЩ да спазва иранското ядрено споразумение

  • 08 ноември 2017 07:21

  • 1036
  • 0
Федерика Могерини призова Конгреса на САЩ да спазва иранското ядрено споразумение
© Getty Images

Комисарят по външната политика на ЕС Федерика Могерини, която е на посещение във Вашингтон, призова Конгреса на САЩ да спазва иранското ядрено споразумение, което бе поставено под въпрос от президента Доналд ТръмпДоналд Тръмп Доналд Тръмп - американски бизнесмен и политик Доналд Тръмп е роден на 14 юни 1946 г. в нюйоркския, предаде Франс прес.

На 13 октомври Тръмп отказа да потвърди, че Иран спазва споразумението, без да го денонсира официално. Тази процедура прехвърля топката в полето на Конгреса, приканен от президента да втвърди текста. Тръмп заплашва САЩ да се оттеглят от споразумението, ако исканията му не бъдат удовлетворени. Американски конгресмени обявиха, че подготвят законопроект с все още неясно съдържание.

"Казах на членовете на Конгреса, че САЩ трябва да спазват споразумението и имам гаранции от тях, от няколко души, че работят именно в този дух. Получих ясни сигнали, че целта е САЩ да продължат да спазват споразумението", каза Могерини след срещи с представители на Конгреса

.Тя не пожела да коментира съдържанието на готвения законопроект, който според редица наблюдатели се равнява на едностранно предоговаряне и следователно на нарушение на подписаното от Иран споразумение с големите сили (САЩ , Китай, Русия, Франция, Великобритания и Германия). "Предоговарянето не е вариант, дори само на част от споразумението", предупреди тя. ЕС е готов да помогне на американските законодатели да намерят решения, които са съвместими със спазването на споразумението, каза Могерини.

Последвайте канала на

Мая Йорданова
1036 0

Свързани новини

Коментари 0

Добави коментар

Добави коментар

Водещи новини