САЩ: повече оръжия, отколкото хора

  • 07 ноември 2017 21:32

  • 1691
  • 3
САЩ: повече оръжия, отколкото хора
© pixabay.com

Все едно и също оправдание: това било дело на "психично болен индивид", заяви американският президент Доналд ТръмпДоналд Тръмп Доналд Тръмп - американски бизнесмен и политик Доналд Тръмп е роден на 14 юни 1946 г. в нюйоркския след трагедията в Тексас, където въоръжен мъж застреля 26 души в една църква. Подтекстът на това изявление гласи следното: деянието на един объркан човек няма нищо общо с обстоятелството, че в САЩ е толкова лесно да си набавиш оръжие.

Изкушение е да сведеш проблема до образа на побъркания човек, защото в случая деянието наистина е извършено от един психично болен мъж. Но какво се случва, когато се окаже, че нарцистичното ни общество "произвежда" все повече объркани индивиди, които в един момент решават да вдигнат ръка срещу други хора? Какво се случва, когато се окаже, че "сериозният проблем с психичното здраве", провидян от Тръмп, става все по-труден за решаване, тъй като обществените причини за него са много по-дълбоки?

Докога така?

Не трябва ли тогава все пак да се помисли по въпроса за достъпа до огнестрелни оръжия в една страна, в която има повече оръжия, отколкото хора? Какво още трябва да се случи? В началото на октомври въоръжен мъж застреля в Лас Вегас 59 посетители на музикален фестивал. През юни миналата година нападател отне живота на 49 души в нощно заведение във Флорида. А през лятото на 2015 бял мъж уби деветима афроамериканци в Южна Каролина. Всеки ден ново нападение. По данни на ФБР, една трета от всички престъпни деяния в САЩ, свързани с насилие, се извършват с оръжие. Само от началото на тази година от огнестрелно оръжие са загинали 13 158 души.

Защитниците на либералните оръжейни закони дълго време можеха да се крият зад Втората поправка на Конституцията от 1791 година, която разрешава носенето на оръжие. Но в онези години животът е бил такъв, че на много места в страната хората наистина е трябвало сами да се бранят от престъпления. А и все още не е имало автоматични оръжия. Не са съществували също медиите и интернет, където днес лесно можеш да откриеш лоши примери за подражание.

Крайно време е!

Сега изглежда има известно раздвижване, след като председателят на Римокатолическата епископална конференция кардинал Даниел ДиНардо заяви, че трябва да бъде предотвратена "всяка форма на безсмислената демонстрация на сила с огнестрелно оръжие". Да, затягането на оръжейните закони няма изведнъж да сложи край на кървавите бани. Но все пак е за предпочитане пред безпомощното бездействие.

Последвайте канала на

Дойче веле
1691 3

Свързани новини

Коментари 3

Добави коментар
ii

2018.01.05 | 23:33

3
Това е американската демокрация.Можеш да убиваш демократично

2018.01.05 | 23:33

1
русия, повече алкохол на глава от населението в цял свят!

2018.01.05 | 23:33

2
Да, ама утре ще е жив! Добитъкът обаче си остава добитък ... там не може да се помогне.

Добави коментар

Водещи новини