Вижте историята на едно 11-годишно дете, подлагано системно на сексуален тормоз от втория си баща (в

  • 07 ноември 2017 11:11

  • 45757
  • 3
Вижте историята на едно 11-годишно дете, подлагано системно на сексуален тормоз от втория си баща (в
© Pixabay

„Темата за насилие над деца е изключително чувствителна. Да защитиш правата на едно дете преди и след като е пострадало от насилие изисква компетентност и ясна нормативна база“, заяви зам. - омбудсманът Диана Ковачева по време на кръгла маса на тема „Гарантиране на правата на децата, пострадали от насилие“, която се организира съвместно от институцията на Омбудсмана, Фондация П.У.Л.С. и Национална мрежа за децата, предаде репортер на novini.bg.

 

Снимка: Novini.bg



„Какво се изисква, за да защитим правата на децата – работещо законодателство. То трябва да бъде приведено с всички европейски стандарти, обясни Ковачева. „Когато говорим за защита на децата от насилие трябва да има и адекватна реакция от институциите, да се познава добре законодателството“, обясни още тя. „Практиките в институциите трябва да бъдат на ниво“, категорична е Ковачева.
„Не на последно място е важно и практиката за работа с деца. Нужни са определени условия при разпит на едно дете“, обясни зам. - омбудсманът. Тя напомни, че връщането на едно дете към моментите на насилие е много травмиращо.

По време на кръглата маса бе разказана потресащата история на едно 11 – годишно момиченце, станало жертва на системен сексуален тормоз, извършван от втория му баща. Първоначално момиченцето не е осъзнавало какво му се случва до момента, в който вторият й баща е проникнал вагинално.

Благодарение на своя съученичка обаче детето се свързва с психолог. Така този ужас приключва, но започва нов – свързан с делата, срещу насилника. За нещастие, на момиченцето, опълчило се срещу всичко, се е наложило множество пъти да разкаже историята си, да се изправи съвсем само срещу насилника си, който в същото време е бил заобграден от роднини и приятели.


Експертите помолиха изрично журналистите да не се ровят в историята и да не търсят момиченцето. Те съобщиха единствено, че то е от Югозападна България.

Последвайте канала на

Десислава Станева
45757 3

Свързани новини

Коментари 3

Добави коментар

2018.02.23 | 01:56

3
Седесарският режим унижи човешкия род.

2018.02.23 | 01:56

2
това е герб драги избиратели честито!

2018.02.23 | 01:56

1
Прав си..неработещи институций генериращи престъпност

Добави коментар

Свързани видеа

Водещи новини