Лютви Местан: Желая здраве и дълъг живот на Ахмед Доган (видео)

  • 07 ноември 2017 08:07

  • 14965
  • 17
Лютви Местан: Желая здраве и дълъг живот на Ахмед Доган (видео)
©

500 000 албанци са българско малцинство, а 1 милион турци в България не са. Аз съм български гражданин, етнически турчин, мюсюлманин по религия. В България имаме проблем с несъстоял се дебат по темата. Не трябва да се бъркат понятията етнос и нация. Това каза лидерът на ДОСТ Лютви МестанЛютви Местан Лютви Ахмед Местан е роден в село Чорбаджийско. Завършил е българска филология   в в ефира на БТВ.

„Това са разноредови понятия. Една нация може да съдържа в себе си 1, 2 и повече етноса. Моите деца, например, като етнически турци нямаха възможност да изучат своя език, защото живяха с мен в София. В семейството ми сега съзнателно говоря с тях и на български и на турски език“, посочи той.

„Има ли турско малцинство в България? Наличието на малцинства в една държава е въпрос на обективен факт, а не юридически акт в Конституцията“. Тук избухна скандал между госта и водещия, тъй като Местан се опита да обясни, че правото му на изразяване на майчин език е било нарушено. „Аргументите против признаването на малцинствата в България се свеждат до два - България е етнонационална държава и в нея няма малцинства. Тази теза е нон сенс. Няма легална дефиниция за национално малцинство. Етническите турци никога няма да се признаят за български граждани. Това е философията на Възродителния процес. В този процес десетки загубиха живота си. Ако имаме разбиране за българската нация като гражданска, предполага наличието на малцинства. Вторият аргумент е големият страх от сепаратизъм“.

Тук Хекимян го прекъсна и попита коя държава е по-демократична Франция или Албания? Местан призна, че Франция, но допълни, че политиката й към алцинствата е сбъркана.

„Има огромен проблем с правата на малцинствата в България. Интегрирането на малцинствата не е завършено. Нарушено ми е правото да се изразявам на майчин език по време на предизборната кампания. Затова съм завел дело в Страсбург. Съществуването на малцинствата е обективен факт. Появява се противоречие“, заяви Лютви МестанЛютви Местан Лютви Ахмед Местан е роден в село Чорбаджийско. Завършил е българска филология   в.

„ДОСТ е против всякакви прояви на сепаратизъм“, категоричен бе лидерът на ДОСТ. „Ние целим обединяване обществото. Признаването на малцинството ще възвърне стабилността. Твърдението че в България има ислямизирани граждани, а не турско малцинство е скандално. Непризнаването им е заради страха от сеператизъм. Аз уверявам, че няма да има разделение, ще се работи за единство“.

Местан даде пример за нарушаване на правата: „Млацинствата отсъстват от силовите структури на властта, от специалните служби, има цял пакет нерешени въпроси“.

„ДОСТ има сериозни проблеми с финансирането си“, призна политикът. „Ще се наложи да закрием офиси. Постъпленията са единствено от членски внос и дарения“. Тук възникна въпросът откъде е имало пари, за да се дават пакети на населението от смесените райони. „Единствените пакети, които са били раздавани са били купени от структурата на партията. Те бяха предназначени за раздаване след изборите. Раздавани са само в Кърджали“. Той отказа да отговори дали фондация е дарила 100 000 евро на ДОСТ. „За съществуването й научих от прокуратурата“, увери политикът.

„Той пожела здраве и дълъг живот на Ахмед ДоганАхмед Доган Ахмед Демир Доган  е роден на 29 март 1954 година в с. Пчеларово, Добрич, но изкарва голяма част от. Като мюсюлманин му го пожелавам“, каза Лютви МестанЛютви Местан Лютви Ахмед Местан е роден в село Чорбаджийско. Завършил е българска филология   в.

Според лидерът на ДОСТ с появата на формацията им е бил разбит монополът на ДПС. „Получаваме 100 000 гласа. Много сериозно разклатихме политическото статукво“.

На въпрос с какво се занимава в момента Местан каза: „Не работя. Живея със спестяванията си. Справям се“.

Последвайте канала на

Мая Йорданова
14965 17

Свързани новини

Коментари 17

Добави коментар

2017.11.27 | 14:12

17
Слава на великия Октомври, там е истината.

2017.11.11 | 16:55

8
Браво Местане за 50 000 може а за 1 000 000 не може.

2017.11.27 | 14:10

16
Не може ,защото са свикнали да ни държат на каишка.Аз лично кандидатствах в гранична полиция преди 10 г. и най-услужливо ми заявиха,че с турско име не става.Да си я заврат отзад тази конституция барабар с кориците!
Mamut

2017.11.27 | 14:09

15
Бре,какви спестявания е натрупал тоя , че си живурка като "крал")

2017.11.27 | 14:09

14
Местаня говори лъжи, но накрая пак ще избяга в турското посолство. Гаден плъх.

2017.11.27 | 14:07

13
И циганите и такива като Местан не са виновни, че ядат зелника.
Сбъркания майчин мозък

2017.11.12 | 20:39

12
От шизофрения и параноя съпровождат радикалинизарания фанатик.
Българите са европейски народ

2017.11.12 | 20:38

11
А пришълците са дошли от далечния юго-изток,от изворите на Ефрат,близо до Иран в Турция.Как да признае България това племе дошло да коли Българи.НИКОГА!Вие не сте от тука!!!
Този 1 мильон етнос

2017.11.12 | 20:38

10
България трябва да ви се от благодари с напалм и 30 мм.двуцевни тежки картечници до последния дивак стъпил в свещените Български земи.Умри копеле мръсно.

2017.11.11 | 16:56

9
Вижте Бойко какви ги сътвори и какво надроби на държавата ни .Хитра лисица е Местан хитра в кокошарника на ББ

2017.11.11 | 16:55

7
Не е 500х.,50х. а 5 хиляди живеещи в Албания българи признати за национално малцинство.Един милион турци в България не са били малцинство а са били ДИАСПОРА-обособена етническа общност живееща постоянно извън историческата си родина.Пра-пра-пра... дядовците на турците щом

Добави коментар

Свързани видеа

Свързани галерии

Водещи новини