Саудитска Арабия обвини Ливан, че й е обявил война

  • 07 ноември 2017 06:53

  • 1890
  • 0
Саудитска Арабия обвини Ливан, че й е обявил война
© Getty Images/Guliver

Саудитска Арабия обвини Ливан, че й е обявил война "с агресията на подкрепяната от Иран ливанска шиитска групировка Хизбула", предаде Ройтерс.

"Ливанското правителство ще бъде смятано за правителство, обявило война на Саудитска Арабия заради агресията на Хизбула", заяви саудитският държавен министър по въпросите на Персийския залив Тамер ас Сабхан пред телевизия Ал Арабия. Той обвини правителството на подалия оставка ливански премиер Саад Харири, че в едногодишното си управление не е направило нищо срещу Хизбула.

"Ливанците сега трябва да поемат всички тези рискове и да се заемат да оправят нещата, преди да се стигне до точката, от която няма връщане назад", каза саудитският министър.

Той не уточни какви действия може да предприеме Саудитска Арабия срещу Ливан - слаба и тежко задлъжняла държава, която все още не се е възстановила от гражданската война (1975-1990 г.) и в която една четвърт от населението са сирийски бежанци.

Хизбула е военнополитическа организация, представена в ливанския парламент и участваща в коалиционното правителство на Харири, съставено миналата година. Мощната военизирана организация на Хизбула е смятана за по-силна от ливанската армия и играе важна роля във войната в Сирия, където се сражава на страната на режима на Башар Асад, напомня Ройтерс.

Ливан попадна в центъра на регионално съперничество между Саудитска Арабия и Иран, откакто подкрепяният със Саудитска Арабия Харири подаде оставка в събота, хвърляйки вината за оттеглянето си върху Хизбула, добавя Ройтерс.

Последвайте канала на

БТА
1890 0

Свързани новини

Коментари 0

Добави коментар

Добави коментар

Водещи новини