Ще стане ли Саудитска Арабия нормална държава?

  • 06 ноември 2017 16:42

  • 6351
  • 2
Ще стане ли Саудитска Арабия нормална държава?
© GettyImages/Gulliver

Саудитският престолонаследник Мохамед бин Салман ускорява темпото, с което иска да преустрои цяла Саудитска Арабия. Вече не му стигат малките крачки - като например решението да се разреши на жените да шофират.

Салман, който очевидно залага на шоковата терапия, привлече вниманието още с думите си, че занапред Саудитска Арабия трябва да практикува един умерен ислям. Сега престолонаследникът нареди да бъдат арестувани неколцина от най-важните принцове в кралството, които се противопоставяха на новия му курс. Уволнени бяха и министри, в чиито способности Салман се съмнява. Такива мерки крият и рискове, защото престолонаследникът автоматично разширява кръга на своите врагове. Той вече настрои срещу себе си реакционните духовни лидери и част от силите за сигурност, които все още са лоялни към обезвластения бивш министър на вътрешните работи.

Мохамед бин Салман, който е внук на основателя на саудитското кралство, възлага надеждите си именно на поколението на внуците-принцове. С желязна ръка и с мерки отгоре надолу той иска да превърне Саудитска Арабия в модерна национална държава. Досега саудитският кралски двор винаги е залагал на консенсуса. Но могъщият престолонаследник очевидно смята, че това само забавя нещата.

Последвайте канала на

Дойче веле
6351 2

Свързани новини

Коментари 2

Добави коментар

2017.11.11 | 07:28

2
Ние кога ще станем нормална държава, а не седесарски кенеф.
адс

2017.11.10 | 23:10

1
ако им хвърлят хирошима и нагазаки и ги окупират за 70 години може и да започнат да стават хора.

Добави коментар

Водещи новини